Katarina Niemi, kostchef Hudiksvalls kommun och Win Aung, avfallsavdelningen Hudiksvalls kommun besöker ett miljörum i Gävle för att se hur sortering av matavfall i brun papperspåse fungerar.

Studiebesök om matavfall

Publicerad den 12 september 2016
Av Eva B Nilsson

Över 200 kommuner i Sverige sorterar redan matavfall och till våren kommer sorteringen äntligen i gång i några bostadsområden i Hudiksvall.

Torsdagen den 8 september 2016 åkte representanter från Kommunens Tekniska förvaltning, Hudiksvalls Bostäder och några privata fastighetsägare till Gävle för att lära sig mer om sortering av matavfall i brun papperspåse.

I april 2017 börjar några bostadsområden i Hudiksvall att sortera sitt matavfall. Sedan tar det två år innan alla i kommunen har möjligheten att sortera sitt matavfall.

Ditt potatisskal, kycklingben, kaffesump och annat matavfall blir då fordonsgas till bussar, sopbilar och personbilar. På så sätt hjälper vi till att ersätta fossila bränslen som bensin och diesel.

På studiebesöket i torsdags träffade vi Gästrike återvinnare och Gavlegårdarna som berättade hur de gjorde för tio år sedan när de började sortera matavfall. En kock berättade om sorteringen av matavfall i restaurangkök och vi besökte ett skolkök som sorterar fullt ut. Vi hann också med att se hur sopsorteringen i matsalen på en arbetsplats och en tankstation för fordonsgas.

På hemresan återhämtade vi oss med frukt. Förväntansfulla sa vi att om våra tio bananskal hade förvandlats till biogas hade de tagit en gasdriven buss en km framåt.

Granskad/uppdaterad den 12 september 2016