Frågor och svar om studier och framtid

Hur och när ansöker jag till högskola eller universitet? Vad är meritpoäng? Kan jag plugga på universitet om jag har dyslexi? Här kan du ta del av frågor och svar gällande bland annat antagning och behörigheter för eftergymnasiala studier, utomlandsstudier, ekonomi och boende, ansökan till högskolor och universitet och mycket mer.

Studie- och yrkesvägledarna finns här för dig!

Om du har frågor som rör din gymnasieutbildning eller din framtida studie- och yrkesdröm kan du kontakta studie- och yrkesvägledarna:

Studie och yrkesvägledning på Bromangymnasiets webbplats

Studier efter studenten

För att kunna ta beslut så behöver du ta reda på saker, tänka efter vad du själv vill och vilka förutsättningar just du har, det är så att det ska bli ditt eget val, inte att någon väljer åt dig.

Men kan inte syv (studie- och yrkesvägledaren) hjälpa mig med det?

Vi, SYV alltså, finns här för att ge tips på hur du kan tänka, tipsa om bra länkar att titta på, men vi kommer inte att säga: “Välj det här eller det där”. Det är ditt val, men vi kan finnas där i dina funderingar i valet.

Gör Sacos guide till studievalet

Ett sätt för att komma fram till vad som passar dig är att göra Sacos guide till studievalet. Den hjälper dig i 3 steg att komma fram till vad du egentligen vill och behöver, vad som finns för dig på utbildningsmarknaden och sammanfattar, prioriterar och väljer det som passar dig bäst.

På SACO:s webbplats hittar du en guide till studievalet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utbildningar och skolor

Här hittar du högskole- och universitetsutbildningar. Du får även tips på hur du ska tänka när du väljer utbildning? Hur är det att vara student? Funderar du på att studera utomlands? Du hittar även information om högskoleprovet.

Studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilka yrkeshögskoleutbildningar finns det? Inom yrkeshögskolan utbildas du för en tydlig yrkesroll och drivs d alltid i nära samarbete med arbetsgivare.

Yrkeshogskolan.se - YH Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skolor och utbildningar i Sverige. Du hittar även tips och artiklar.

Alla studier.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Folkhögskolor kan man läsa gymnasiekurser men även eftergymnasiala kurser/utbildningar som ändå inte är högskolestudier. Många estetiska utbildningar finns på folkhögskolor, dels som yrkesutbildningar, men även som en förberedelse för att komma in på tex musikhögskolor och andra konstnärliga högskolor.

Folkhögskola.nu - Sveriges folhögskolor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Cul kan du läsa många olika former av vuxenutbildningar. Här finns något för alla; för dig som vill komplettera tidigare studier, påbörja en lärlingsutbildning, söka till en yrkesutbildning eller skaffa ny kunskap mot jobb och personlig utveckling.

Utbildning för vuxna - Cul

Skolor och utbildningar i Sverige. Eftergymnasiala, högskola, yrkeshögskola, yrkesutbildningar, komvux

Alla studier.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som har en funktionsnedsättning ska så långt som möjligt kunna studera på universitet eller högskola på samma villkor som andra studenter. Om du har en funktionsvariation så är det viktigt att du tar kontakt med den skola som du vill studera på så du kan få det stöd som behövs. Det gäller även om du tänker studera på andra skolor som exempelvis yrkeshögskola eller folkhögskola.

Här kan du läsa mer om att studera med funktionsnedsättning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läser du ett program så har universitetet eller högskolan valt vilka kurser som ska ingå i programmet, i vilken ordning kurserna kommer och att du har en garanterad plats på kursen. Vissa valbara kurser finns det också, men de flesta kurserna är redan bestämda. De flesta programmen leder till en examen. Program som leder till en yrkesexamen har samma innehåll oavsett vilket universitet eller högskola som ger utbildningen, exempelvis logoped, sjuksköterska, socionom med flera. En yrkesexamen kan du bara få genom att gå ett program.

Om du läser fristående kurser får du välja vilka kurser du ha i den examen, du kan läsa kurser i den ordning du vill. Du kan få en generell examen, men inte en yrkesexamen.

Läs mer och kurser och program på studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är skillnaden mellan universitet, högskola, yrkeshögskola och folkhögskola? Det finns olika slags skolor att plugga på efter gymnasiet, inte bara universitet eller högskola.

Se filmen "plugga vidare, men på vilken sorts skola?" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskola och universitet

Vad är det för skillnad mellan ett universitet och en högskola?

Här förklarar studera.nu skillnaden mellan universitet och högskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Yrkeshögskola

Yrkeshögskolan är eftergymnasiala utbildningar där du kombinerar teori med praktik. Utbildningarna genomförs i nära samarbete med arbetslivet. De får bara startas om det fattas folk inom något yrke och nästan alla får jobb efter avslutad utbildning.

Länk till att se alla yrkeshögskoleutbildingar på yrkeshögskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra eftergymnasiala utbildningar än högskola

Länk till Saco som har sammanfattat vad som finns Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhögskola

Här kan du få yrkesutbildningar, fördjupa dig i ett intresse till exempel musik, konst, friskvård, kost, träning eller läsa till allmän behörighet.

Länk till att se alla kurser på folkhögskola.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasienivå (komvux)

På vuxenutbildningen (komvux) i din kommun där du är skriven kan du komplettera behörighet du saknar. Fråga i din kommun vilka kurser de har, då utbudet kan variera mellan kommuner. Grundläggande behörighet så som engelska 5, engelska 6, matematik 1, svenska- eller svenska som andra språk 1,2 3 har du rätt att läsa till.

Läs mer om vilka kurser som finns i Hudiksvalls kommun på hudiksvall.se/cul

För att veta vilken slags skola du kan studera vid så är det viktigt att du vet vad du vill plugga till. Ett sätt att ta reda på det är att tänka:

  1. Vem är du och vad vill du?
  2. Vad finns det för alternativ?
  3. Prioritera och välj utbildning.

Gör Sacos guide till studieval

Länk till Sacos guide till studieval Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till en film om att göra ett smart studieval Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan till eftergymnasiala utbildningar

Högskola eller universitet

Ansökan gör du på antagning.se. Ansök senast 15 april om du vill börja plugga hösten 2021.

Länk till antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Yrkeshögskolan

Ansökan gör du till respektive yrkeshögskoleanordnare.

Länk till att se alla yrkeshögskoleutbildingar på yrkeshögskolan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhögskola

Ansökan gör du till respektive folkhögskola.

Länk till att se alla kurser på folkhögskola.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan till räddningstjänsten

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan till polisutbildningen

Bli polis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bra att tänka på är att en del skolor kan ha till exempel antagningsprov eller arbetsprov du ska skicka in.

Grundläggande- och gymnasiekurser

Ansökningstider för kurser på grundläggande nivå och gymnasienivå hittar du hos vuxenutbildningen i din kommun. Bor du i Hudiksvall? Då hittar du ansökningstider på hudiksvall.se/cul.

Länk till centrum för utveckling och lärande (Cul) i Hudiksvall

Ansökan till högskola och universitet gör du på antagning.se. Du hittar ansökningstider på deras webbplats. Om du ska börja plugga hösten 2021 behöver du göra din ansökan senast 15 april.

Läs mer på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om hur du gör din ansökan på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan välja max 12 olika utbildningsalternativ i din anmälan när du söker till högskola och universitet. Du kan blanda kurser och program. Tänk igenom vilken utbildning du helst vill gå och sätt den överst, vilken du vill gå i andra hand som nummer två och så vidare.

Antagning och behörighet

Vad krävs för att komma in på högskolan? Vilket meritvärde måste jag ha för att komma in på min drömutbildning? Finns det andra sätt att komma in på en utbildning än på mina gymnasiebetyg?

Länk att läsa mer om anmälan och antagning på studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Se en film om hur du kommer in på högskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du har rätt att läsa till så att du får grundläggande behörighet såsom engelska 5, engelska 6, Matematik 1, Svenska/Sva 1,2 3. Du läser upp kurserna i den kommun där du är skriven. Vilka kurser som erbjuds kan variera mellan olika kommuner.

Länk till grundläggande- och gymnasialakurser på Cul

Om du vill höja ett betyg eller få betyg i en kurs du inte läst tidigare, men har kunskaper i kan du göra en betygsprövning. Det innebär att du läser in kursen helt på egen hand utan undervisning. En prövning är en bedömning av dina kunskaper i en kurs. Bedömningen utgår från kunskapskraven och resulterar i ett betyg. Det är du själv som ansvarar för att ha tillräckliga kunskaper. Det ingår alltså inte någon undervisning i en prövning utan du förväntas redan ha kunskaper i kursen du gör prövning i.

Länk till att läsa mer om att komplettera din behörighet

Vill du veta vilket meritvärde du har just nu? Då loggar du in på skolplatsen och väljer “simulerad studieplan”. Där finns betyg på kurserna du läst och ett betygsgenomsnitt. Du kan skatta betygen på ej betygsatta kurser och klicka på “räkna om”, då får du fram ett nytt betygsgenomsnitt. OBS! Eventuella meritpoäng är INTE medräknade eftersom meritpoäng ges beroende på vilken utbildning du söker.

Länk till att logga in i SkolplatsenLänk till att läsa om gymnasieintag och meritpoäng på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Läs mer om meritpoäng på gymnasieguiden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad gäller för mig som har en yrkesesamen?

Läs mer om vad som gäller för dig med en yrkesexamen på antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När det är fler sökande än det finns platser görs ett urval för att bestämma vilka som blir antagna. Dina meriter avgör vilken eller vilka urvalsgrupper du hamnar i.

Vilken urvalsgrupp tillhör jag som går ett högskoleförberedande program?

Om du går ett högskoleförberedande program utan att ha kompletterat någon kurs så tillhör du kvotgrupp BI.

Länk til att läsa mer om meritvärde och urval på studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Men om jag går ett yrkesförberedande program?

Om du har en gymnasieexamen från ett yrkesprogram kan du behöva komplettera för att bli grundläggande behörig. En gymnasieexamen från ett yrkesprogram ger normalt inte grundläggande behörighet. Det beror på att den inte innehåller tillräckligt mycket svenska och engelska. Men du kan komplettera i svenska och engelska, så att du får grundläggande behörighet. Du som har en yrkesexamen och kompletterar den för grundläggande behörighet tillhör också kvotgrupp BI.

Läs mer på antagning.se om yrkesexamen och behörighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad menas med särskild behörighet? Kan jag ha det även från ett yrkesprogram? Vilka kurser som ingick i ditt program, samt vilka kurser du valde som individuellt- och fördjupningskurs avgör om du har särskild behörighet eller inte. Vissa kurser på yrkesprogrammen kan också ersätta viss behörighetskrav.

Länk till att läsa mer om särskild behörighet hos antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Om du skriver det deltar du i fler urvalsgrupper i antagningen till högskolan. Det ökar dina chanser att komma in på de flesta utbildningar om du har behörighet. Provet skrivs två gånger om året.

Läs mer om högskoleprovet och ansök på studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du saknar särskild behörighet till den utbildning du vill läsa på högskolan eller universitetet kan du läsa ett basår. Går du ett basår så finns det garantiplatser till vissa utbildningar. Vilka garantiplatser det gäller brukar anges hos universitetet och högskolor som erbjuder basår. Det är även möjligt att läsa ett basår om man redan har behörigheten, det är dels ett sätt repetera kunskaper från gymnasiet och att få möjlighet till någon av garantiplatserna.

Var kan jag läsa basår och hur funkar det?

Läs mer om basår var du kan läsa det hos antagningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ja, det finns andra sätt att komma in på högskola/universitet än på ditt meritvärde. Nedan hittar du några tips!

Varför är dessa tips bra?

Det finns olika kvotgrupper som man kan konkurrera om platser i när du söker till högskola/universitet. Har du en gymnasieexamen så konkurrerar du om 1/3 av platserna som finns. Vill du ha möjlighet att konkurrera om fler platser? Kolla på tipsen och maxa dina möjligheter. Lycka till!

(OBS! Glöm inte att du ändå måste ha behörigheten till utbildningen du söker oavsett hur du söker till utbildningen).

Till dig som vill läsa Arkitektur- och teknik samt olika ingenjörsutbildningar

Matematik- och fysikprovet

Matematik- och fysikprovet är ett prov som genomförs en dag i maj, det provet kan ge dig en plats på en utbildning om du får tillräckligt med poäng på provet. Provet är giltigt det år man skriver det.

Läs mer om Matematik- och fysikprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arkitektprovet

För dig som vill studera till arkitekt och ha ytterligare chans till utbildningsplatser.

Läs mer om arkitektprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns gamla prov att titta på så att du får en uppfattning om vad provet är.

Tekniskt – naturvetenskapligt basår

För dig som behöver behörigheten eller vill repetera dina kunskaper så är basåret perfekt. Går du ett basår så får du en reserverad plats på de utbildningar som universitetet har vikt platser på. Vilka utbildningar det är ser lite olika ut på olika universiteten som ha basår, det måste du kolla själv kolla upp.

Läs mer om basåret på Umeå universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högskoleprovet

Ett prov som du kan göra för att dels hamna i en helt egen kvotgrupp, men även för att vissa tips kräver att det är i kombination med högskoleprovet för att gällas. Rådet är att öva, öva, öva på gamla HP.

På studera.nu kan du läsa mer om allt du behöver veta om högskoleprovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alternativt urval

Alternativt urval kan t ex vara Matematik- och fysikprovet men det finns även andra sätt som intervjuer, olika slags prov som lärosätet har bestämt och arbetslivserfarenhet. Du får själv kolla upp om alternativt urval finns för just den utbildningen du är intresserad av på den skola du vill gå på. Alternativt urval finns t ex på dessa utbildningar: läkare, tandläkare, jurist, fastighetsmäklare, socionom, sjuksköterska, psykolog.

Hur ser det alternativa valen ut?

Hur det alternativa urvalet ser ut kan se lite olika ut beroende på vilket lärosäte du söker till.

Exempel hos studentum.se på alternativt urval läkare, tandläkare, psykolog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Exempel hos studentum.se på alternativt urval fastighetsmäklare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Exempel hos studentum.se på alternativt urval jurist Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor?

Kontakta din studie- och yrkesvägledare.

Länk till sida med kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledare

Plugga utomlands

Drömmer du som många andra om att studera utomlands? Men hur ska man tänka egentligen? Är till exempel en juristexamen från USA giltig i Sverige? Eller lärare, läkare, arkitekt? Hos SACCO hittar du tips krig hur du ska tänka innan du ger dig iväg.

Läs mer hos SACCO om planeringen av dina utlandsstudier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Med utbytesprogram kostar det betydligt mindre än om du åker på egen hand. Vad är viktigt att tänka på? Studera.nu har bra information oavsett vilket som gäller för dig.

Läs mer på studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Se även filmen plugga utomlands avgiftsfritt med stipendium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ekonomi och boende

Det vanligaste är att man ansöker om studiemedel från CSN. Det finns en lånedel och en bidragsdel. Många jobbar extra, men det är viktigt att hålla koll på att man inte jobbar för mycket så att studiemedlet minskar - eller att du inte hinner med studierna när du jobbar. Du får inget CSN under julen eller sommaren.

Här kan du läsa mer om CSN och om din ekonomi som student Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När du har blivit antagen till högskolan eller universitet kan det vara dags att skaffa boende. För vissa är det den första egna bostaden – ett nytt och spännande steg i livet!

Läs mer om tips hur du fixar bostad hos studera.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Läs mer om bostadstips från Saco Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söka jobb

Ska du söka jobb? Skriva CV och personligt brev? Gå på anställningsintervju? Kul! Eller tycker du att det är läskigt, svårt eller inte vet hur du ska göra när du söker jobb, skriver CV, personligt brev? Eller känner dig svimfärdig vid tanken på att gå på anställningsintervju? Lugn, det finns tips och trix. Här är några från Arbetsförmedlingen samt från en rekryterare som läser jobbansökningar varje dag på ett företag:

Läs mer hos arbetsförmedlingen hur du skriver CV och personligt brev Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dags för jobbintervju? Grattis! Intervjun är arbetsgivarens sätt att se om du passar för jobbet. Och ditt sätt att se om jobbet passar dig. Här får du tips om vad du ska tänka på före, under och efter jobbintervjun.

Länk till tips inför din jobbintervju på arbetsförmedlingen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hos arbetsförmedlingen kan du hitta förslag på olika yrken, se arbetsmarknadens prognoser, hitta lediga jobb samt göra intressetest.

Arbetsförmedlingen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vart finns det ett stort behov av arbetskraft?

Läs mer om vilka yrken som det finns brist på i Gävleborgs län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Saco presenterar sina prognoser för hur arbetsmarknaden för ett antal akademikeryrken kommer att se ut på fem års sikt.

Sveriges akademiker - Saco Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett personligt brev är en presentation av dig själv som du skickar med ditt cv när du söker jobb. Här är din chans att visa att du är rätt person för just det här jobbet.

Läs mer om hur du skriver ett personligt brev hos arbetsförmedlingen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.