Yrkesutbildningar för nyanlända

Till hösten startar fem yrkesutbildningar som kan läsas i kombination med Sfi (svenska för invandrare) och/eller svenska som andra språk. Syftet är att nyanlända snabbt ska komma ut i arbetslivet, samt möta arbetsmarknadens behov av arbetskraft. Yrkesutbildningarna erbjuds med följande inriktningar; bygg och anläggning, vård och omsorg, restaurang och livsmedel, handel och service och fordon och transport.

Tidigare har det funnits tre olika inriktningar, men i år startar även inriktningarna handel och service och fordon och transport, vilket ligger rätt i tiden, då det finns ett stort behov på arbetsmarknaden.

- Det känns fantastiskt att vi kan hjälpa nyanlända med en snabbare väg till självförsörjning. Vi startade upp det här hösten 2016 och det har varit ett framgångsrikt koncept att kombinera yrkeskurser och språk. Utbildningarna är ett resultat av ett gott samarbete mellan Cul (centrum för utveckling och lärande) och Bromangymnasiet, säger Anders Olsson biträdande rektor Cul, Sfi.

Totalt kommer det att finnas 60 utbildningsplatser. För att kunna söka till utbildningarna måste man ha läst kurs C på Sfi. Utbildningen kommer att ske på Bromangymnasiet och Cul, samt stor del ute på arbetsplatser.