Hittaut Hudiksvall drar igång den 15 maj. Tills dess har 150 checkpoint-stolpar placerats ut runtom i kommunen. Foto: Andreas Davidsson

Hittaut startar den 15 maj i Hudiksvall - välkommen på invigningen och var först med att få en karta!

För fjärde året i rad drar nu succén Hittaut igång igen den 15 maj i Hudiksvalls kommun. Det hela invigs vid lunchtid på Kanalbron i Hudiksvall samma dag, där kartan kommer att släppas officiellt för året. 150 checkpoints har placerats ut runt om i kommunen och en rad nyheter väntar deltagarna i årets projekt.

Förra året lockade Hittaut-projektet över 1700 registrerade deltagare och Hudiksvall var den ort i Sverige som var absolut flitigast sett till antalet deltagare/invånarantal där nästan 5% av befolkningen var aktiva Hittaut-are. I år får man dock ökad konkurrens då Hittaut har växt och till detta år kommer att arrangeras på 20 orter i Sverige.

–Målet är såklart att vi ska bli ännu fler i år. Kanske kan vi utmana Hittaut-giganten Uppsala om att få flest deltagare – det hade varit närmast en utopi om lilla Hudiksvall kunde knäppa dom på näsan, säger projektledare Andreas Davidsson.

Intresset för att leta checkpoints i sin närmiljö har under de tre åren som projektet genomförts ökat betydligt för varje år. För att återigen kunna toppa detta har i år de tre arrangerande föreningarna försökt komma på ytterligare nyheter för att locka fler.

– I år kommer vi presentera några nya områden. Det blir för första gången kartor över Friggesund och Njutånger. Dessutom bjuder vi på en helt ny karta mellan Näsviken och Sörforsa som heter Vikstaberget och som bjuder på fina vyer över det kringliggande landskapet, berättar Andreas.

Ytterligare nyheter är att projektet i år fått en helt ny grafisk profil sedan Svenska Orienteringsförbundet nu tagit över och inkluderat Hittaut-projektet i sin verksamhet. Man har även satsat på en mobilanpassad hemsida och inom kort även en uppdatering av den populära appen, där deltagarna kan använda kartan digitalt direkt i sin smartphone för att kunna nytjja gps-navigering.

Och lokalt har man också fått en förändring. De tre arrangörsklubbarna Hudiksvalls OK, Forsa OK och OK Dellen har nu knutit ett 3-års avtal med Hudiksvalls kommun inom ramen för IOP, idéburet offentligt partnerskap – vilket gör att man alltså trycket projektets fortlevnad de närmsta åren.

Till årets projekt har 15 000 kartor tryckts. Dessa kommer dock inte distribueras till alla hushåll likt tidigare år, utan delas i år ut via ställ på utvalda platser. Detta för att minska miljöpåverkan samt på ett bättre sätt nå ut med kartor till de som verkligen använder dem. Vill man alltså ha en karta först av alla - gäller det att komma till invigningen den 15 maj.

– Vi erbjuder även detta år en Företagsutmaning / Friskvårdsutmaning för företag och kommunens arbetsplatser. Detta är ett upplägg som intresserat många företag och som vi därför satsat vidare på. Vi kommer också att lansera en Skolutmaningg med liknande upplägg där kommunens alla skolungdomar ska kunna nyttja Hittaut och tävla mot varandra som en extra morot för att locka fler. Här vill vi att intresserade skolklasser anmäler sitt intresse - antingen en klassföreståndare, idrottslärare eller en förälder som kan stå som kontaktperson, berättar Andreas.

–Vi hoppas såklart på en fortsatt positiv utveckling av Hittaut. Det är enkelt och gratis att vara med, passar alla och det finns massor av olika sätt att göra Hittaut på. Vi vet att det fungerar och gör att fler människor kommer ut i naturen och motionerar – vilket är helt fantastiskt och något vi vill fortsätta stimulera, avslutar Andreas.

Fakta Hittaut Hudiksvall

  • Hittaut är ett friskvårdsprojekt som finns på 20 orter i Sverige.
  • Totalt 30 000 deltagare i Sverige under 2016
  • Arrangeras i Hudiksvall av Forsa OK, Hudiksvalls OK och OK Dellen.
  • 150 checkpoints har placerats ut i Hudiksvall
  • 9 extra checkpoints kommer släppas under hösten
  • Projektet pågår mellan 15 maj - 15 oktober
  • Gratis och öppet för alla - oavsett ålder
  • De lättaste checkpointen är hjulanpassade och tillgängliga för alla
  • Chans att vinna fina priser för varje registrerad checkpoint

Mer info om projektet finns på hittaut.nu/hudiksvall
Kontakt:
Projektledare Andreas Davidsson, hudiksvall@hittaut.nu, 070-4254794