Stickprov i soporna i Hudiksvall

Publicerad den 8 november 2017

I dag tog Hudiksvalls kommun stickprov på hushållens sopor. Soporna i den gröna och den bruna tunnan från över 100 villor samlades in och ska sorteras för hand. På så sätt får vi veta hur bra matavfallet sorteras och exempelvis hur mycket förpackningar som slängs i soppåsen.

Resultatet från plockanalysen blir klart om två veckor.

Matavfallet i papperspåsar

Stickprovet idag är ett tillfälle att följa upp så att sorteringen fungerar i de bruna tunnorna. Där ska det bara vara matavfall.

Det ser väldigt fint sorterat ut i de bruna tunnorna! Ett fel vi sett är att någon lägger papperspåsen i en fruktpåse eller bioplastpåse, men så ska man alltså inte göra. Då fastnar plasten i maskinerna som rör om i matavfallet när man gör gas.

De som valt att sortera matavfall ska inte lägga matavfall i den gröna tunnan.

Förpackningar för miljoner

I Sverige ska alla invånare sortera tidningar och förpackningar till återvinning. Det betyder att man lägger exempelvis juicekartonger och mjölktetror i en container för pappersförpackningar. Många sorterar väldigt bra och får knappt någonting i soppåsen. Men tyvärr inte alla. Det finns fortfarande en hel del förpackningar i restavfallet.

Förhoppningen är att det är mindre förpackningar i soppåsen än när vi gjorde plockanalysen för två år sedan. Den visade tyvärr att ungefär halva soppåsen var förpackningar som borde ha sorterats till återvinning. Det belastar avfallstaxan med flera miljoner kronor per år eftersom det kostar nästan 1 000 kr per ton att skicka sopor till förbränning. Däremot är det gratis att lämna mjölkkartonger och andra förpackningar till återvinning. Det har man redan betalat för i butiken.

Bor man i villa betalar man avfallshanteringen på egen faktura. Bor man i lägenhet är kostnaden inbakad i hyran.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050