Restavfall

Allt fler hudikbor sorterar till återvinning men matavfall kvar i soppåsen

Hudiksvallsborna har gjort det bra som ändrat sitt beteende i köket och sorterar matavfall i bruna papperspåsar. Vi ser att allt fler sorterar sina förpackningar till återvinning! Men vi ser också att det fortfarande är mat kvar i soppåsarna (restavfallet).

I stickprovet på villors sopor i Hudiksvall ser vi att många fler än förut sorterar sina förpackningar till återvinning. För två år sedan var nästan halva soppåsen förpackningar som borde ha sorterats till återvinning. Nu är vi nere på en fjärdedel. Jämför vi oss nationellt så är vi lite bättre på att återvinna än resten av Sverige! Snittet för Sverige ligger på en tredjedel förpackningar i soppåsen. Bra jobbat hudikbor!

En fjärdedel mat kvar

I soppåsarna (restavfallet = gröna tunnorna) är tyvärr en fjärdedel matavfall fortfarande kvar. Det ska så klart sorteras i bruna papperspåsar. Är det vanans makt när man slänger matavfall i soppåsen? Vi ser också att det är mat som slängs med hela förpackningen, kanske hade datumet gått ut? Det tar lite tid att tänka om i nya vanor och det är inte lockande att pilla med gammal leverpastej. Självklart är det bästa att äta upp maten men mat som slängs bort ska läggas i den bruna papperspåsen.

I soppåsen låg en fjärdedel matavfall och en fjärdedel förpackningar fast det ska sorteras på annat sätt. Några glödlampor, batterier, hörlurar, några kanyler och kartor medicin hade också hamnat fel. Resten var restavfall som ska slängas i soppåsen, till exempel kattsand, blöjor, bindor, ljusstumpar och dammsugarpåsar.

I plockanalysen samlades soporna i den gröna och den bruna tunnan från över 100 villor i Hudiksvall samlades in och sorterades för hand.