Hudiksvalls första trygghetsboende invigt

På fredagen invigdes Hudiksvalls första trygghetsboende på Brunnsgatan 10. Trygghetsboendet är en samverkan mellan Hudiksvalls Kommun och Hudiksvalls Bostäder.

Jannie Pevik, enhetschef på social- och omsorgsförvaltningens förebyggande enhet, hälsade välkommen till festligheterna.

- På trygghetsboendet finns 28 lägenheter och hyresgästerna har tillgång till gemensamt vardagsrum och uteplats, berättade Jannie Pevik. I huset finn s lunchservering och vår verksamhet Hela livet - rum för gemenskap erbjuder kulturprogram och aktiviteter.

Hela Livet samverkar med biblioteket, Hälsinglands museum, pensionärsföreningar och andra organisationer. Hyresgästerna på Brunnsgatan 10 har också tillgång till fixartjänst för till exempel tunga lyft, byte av gardiner och glödlampor samt säkerhetsåtgärder.

Trygghetsboende viktig del i äldreprojektet

Henrik Persson, ordförande för social- och omsorgsnämnden höll tal och knöt ihop banden vid invigningen.

- Hudiksvalls kommun arbetar med ett äldreprojekt där trygghetsboende är en viktig del, sa Henrik Persson.

Vid invigningen talade även Linus Arnstberg från Hudiksvalls Bostäder och Börje Ring med delar av Hudiksvalls dragspelsorkester stod för musiken. Alla besökare bjöds på kaffe och jordgubbstårta. Inger Myrsten, projektledare för äldreprojektet överlämnade en blomma till hyresgästerna.

-Äldreprojektets syfte är att klara framtidens utmaningar inom äldreomsorgen, sa Inger Myrsten. Vi vill öka hälsa och välbefinnande, öka möjligheten att bo kvar hemma med hög livskvalitet, utveckla fler boendeformer för äldre samt hitta ny teknik och nya arbetssätt som underlättar i vardagen.

Bengt Friberg, kommunchef passade på att överlämnade en blomma och tackade alla besökare för att de varit med och byggt upp Hudiksvalls kommun till en kommun att vara stolt över.

Om trygghetsboende

Ett trygghetsboende har anpassade bostäder och gemensamhetsutrymmen. Det finns någon typ av värdskap men inte personal dygnet runt, däremot kan man ansöka om hemtjänst på vanligt sätt. Vem som helst kan ställa sig i kö för att få bo där, det är inte behovsbedömt som till exempel äldreboende.