Koden av bokstäver och siffror är individunik och tillåter avläsning med kikare på långa avstånd. Den blå färgen signalerar att märkningen skett i Norden. När man ser en halsring finns det hemsidor och appar där man kan rapportera ringar.  Foto: Niklas Liljebäck

Märkning av grågäss 16-19 juni 2018

Som en del i projektet ”Lillfjärdens Natur- och kulturområde utifrån ett ungdomsperspektiv” ingår ett försök att minska belastningen från det myckna antalet grågäss. I ett samarbete mellan svenska, tyska och holländska gåsforskare ringmärktes gäss under sommaren 2017. Ett fortsatt intresse från forskargruppen har lett till att de ska genomföra och ny fångst under perioden 16-19 juni i år.

Fångsten och hanteringen av fåglarna skadar inte gässen men de upplever det som obehagligt. Efter fångsten kommer gässen släppas tillbaka till Lillfjärden men nu med en blå halsring runt halsen. Den störning grågässen upplever av att fångas kommer förmodligen göra att många av dessa fåglar väljer en annan ruggningsplats kommande år.

Att märka gäss med halsring är en forskningsmetod som används över hela världen och är väl etablerad. Gässen kan uppleva halsringen som lite obekväm första dagarna och man kan se fåglar försöka ta av den, vilket är omöjligt för dem att lyckas med. Men redan efter några dagar har de vant sig och ringen sitter kvar i resten av gåsens liv.

Fyra av de grågäss som märktes ifjol fick en satellitsändare på sig som gör att de kan följas i realtid av forskare och allmänhet.