Utsikt från över Hudiksvalls från kyrkans topp

Kronofogdemyndigheten flyttar från Hudiksvall

Kronofogdemyndigheten meddelade idag att man lägger ner sitt kontor i Hudiksvall och flyttar verksamheten till Sundsvall och Gävle. Bakgrunden är ett regeringsuppdrag att se om verksamhet i Stockholms län kan lokaliseras till andra delar av landet. Något som nu alltså sker på bekostnad av kontoret i Hudiksvall.

- Att flytta ut statliga jobb i landet är bra, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam. Men det är bekymmersamt att man väljer att flytta jobb från mindre orter som Hudiksvall till större regionala centra.

Betydelsefullt med statlig närvaro

Mikael Löthstam poängterar att den statliga närvaron är betydelsefull för hela norra Hälsingland.

– Det ger en bredd åt arbetsmarknaden som är oerhört viktig för att våra företag ska klara av att rekrytera. Men det är också rättvisefråga, det är inte bra att alltfler mindre orter blir utan statlig närvaro.

Kommunledningen har redan beslutat att man på olika sätt kommer att agera mot beslutet, som kom som en kalldusch för Mikael Löthstam.

- Jag är mycket kritisk mot att man inte hört av sig till kommunen innan man fattar ett sånt här beslut, säger Mikael Löthstam. Vi har för avsikt att kalla ansvariga från myndigheten till ett möte där de får förklara hur man kommit fram till det här beslutet, eftersom vi känner att det går stick i stäv med mot de statliga intentionerna.