Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Tävling om farligt avfall för mellanstadieklasser

Chans att vinna 1 800 kr till klasskassan! Tävlingen välkomnar mellanstadieklasser i Hudiksvalls kommun och handlar om farligt avfall och att rädda miljön.

Klassläraren anmäler till tävlingen och introducerar eleverna. Eleverna frågar familj och vänner om de har någon trasig mobil eller torkat nagellack som ska slängas bort. De berättar att det är farligt avfall som ska lämnas in till en återvinningscentral. Eleverna tar med mobiler och nagellack som ska kasseras till läraren. Tävlingen håller på till 31 januari, 2019. Sedan får klassen ett besök av avfallsavdelningen för att lära sig mer i ämnet.

Var lämnar jag in farligt avfall?

Farligt avfall kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande eller miljöfarligt på annat sätt.

  • Batterier kan du lämna i en batteriholk. Till exempel på en återvinningsstation för tidningar och förpackningar. I en del butiker och i en del soprum.
  • Lampor och lysrör kan du lämna i en del soprum.
  • Trasiga mobiler och annan småel kan du lämna i butik om du köper nytt.
  • På till exempel Kicks tar de emot gammalt smink och torkat nagellack.
  • Allt farligt avfall kan lämnas på återvinningscentralerna på Ulvberget och i Delsbo.
  • Allt farligt avfall kan lämnas till miljöbilen som kör en tur en vecka på våren.

Vi är många som gör små bra saker för miljön varje dag

Tävlingen är Hudiksvalls kommuns bidrag i ett EU-projekt som heter Europa minska avfallet. Den är också en första del i kommunens satsning på att öka kunskapen om att alla har farligt avfall hemma, att det ska lämnas in och att vi alla kan minska mängden av farligt avfall i samhället.

Vi vill även sprida hopp om miljön. Tillsammans är vi väldigt många som gör många bra små saker för miljön, varje dag.

- Farligt avfall är en större risk för vår hälsa och miljö än andra sopor. Det är vanliga produkter vi alla har hemma, till exempel färg, batterier, smink, lampor, lösningsmedel, spillolja och allt som behöver sladd eller batteri för att fungera. När de lämnas in till en återvinningscentral tas de omhand på ett säkert sätt, säger Eva B Nilsson, projektledare, Hudiksvalls kommun.