• Start
  • » Nyheter
  • » Unik doldis uppmärksammades nationellt

Unik doldis uppmärksammades nationellt

Publicerad den 25 juni 2019

Alldeles unik i sitt slag men något av en doldis på hemmaplan. Så kan man kanske beskriva Svågadalsnämnden, som i vår har uppmärksammats på två nationella konferenser.

Svågadalsnämndens ordförande Ann-Marie Rosvall var inbjuden att prata på slutkonferensen i ett projekt finansierat att Tillväxtverket och Jordbruksverket, där bland annat Region Skåne deltagit.

- Syfte för projektet har varit att hitta ett arbetssätt mellan regionala och kommunala aktörer kring landsbygdsutveckling och lokal service. Så det är jättekul att vi valdes ut som ett gott exempel, säger Ann-Marie Rosvall.

Platschef Fredrik Röjd var inbjuden som talare vid ett seminarium om Lokal demokrati som Hela Sverige ska leva anordnade i Göteborg. Han fick bland annat frågan om hur Svågadalsnämnden får verksamheten att fungera.

- Samarbete är nyckelordet till att vi kan ha så mycket service kvar i Svågadalen, säger Fredrik Röjd. Föreningslivet och engagerade tjänstemän gör att de kan hitta vägar framåt och nya lösningar. Vi har till exempel tillsammans ordnat laddstolpe för elbilar, mack och närtrafik.

Unik personvald nämnd

I Svågadalen i nordvästra hörnet av Huidiksvalls kommun pågår en spännande glesbygdssatsning; Hudiksvalls Kommun har gett Svågadalens invånare ett särskilt förtroende genom att inrätta en unik personvald nämnd. Den så kallade Svågadalsnämnden är en demokratisk församling där medlemmarna saknar partitpolitisk tillhörighet och har i uppdrag att förvalta förskola, skola, äldreomsorg samt kultur och fritid inom Svågadalen. Dessutom har Svågadalsnämnden ansvar för den lokala landsbygdsutvecklingen.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050