Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Matlagning

Mat i coronatider

Maten är central i våra liv. Den ger oss näring varje dag, men också glädje. Vi samlas kring måltiden, i vardag och fest. Frukost, lunch och middag ger dagen struktur. Årstider och högtider är ofta kopplade till mat.

Nu när pandemin ställt det mesta på ända, inte minst för alla som är 70 +, är maten viktigare än någonsin. Men också en utmaning för många som är tvungna att hålla sig hemma. Tristess är ingen bra krydda och det är lätt hänt att man inte får i sig all näring man behöver.

- Då tycker jag att man kan börja med en liten aptitretare innan måltiden, säger Barbro Karelius som är dietist i Hudiksvalls kommun inom social- och omsorgsförvaltningen. Det behöver inte vara något märkvärdigt, gårdagens kalla potatis med en sillbit och en klick crème fraiche är till exempel jättegott.

Måltiderna är viktiga och kan sätta guldkant på tillvaron. Barbro tipsar också om att duka fint, även om man bara har sig själv som sällskap och att äta på bestämda tider och inte glömma mellanmålen.

För våra äldre på vård- och omsorgsboenden är maten också väldigt viktig.

Måltiderna bidrar till god livskvalitet, förebygger sjukdom och hjälper till så att medicinsk behandling kan ge bästa möjliga effekt. Därför arbetar man sedan några år enligt ett nytt måltidskoncept på kommunens vård- och omsorgsboenden.

- När man blir äldre så påverkas aptiten och ätandet av många olika orsaker. Lukt- och smaksinne försämras och vissa mediciner kan göra att maten smakar annorlunda, berättar Barbro Karelius. För att våra äldre ska få bästa tänkbara förutsättningar för att öka energi- och näringsintaget serverar vi flera små rätter utspritt över dygnet. Det kan röra sig om förfrukost, nattmål, aptitretare, desserter men även huvudmål som frukost, lunch och middag.

Sugen på en apritretare?

Här kommer några tips:

  • Tunnbrödrulle med fyllning
  • Potatisbit, gräddfil, rom, sillbit eller strömming
  • Sill, strömming på hårt bröd eller tunnbröd
  • Soppa
  • en bit paj eller pizza
  • Kex med ost
  • Kalvsylta med rödbetssallad
  • Ägghalva med
    • Kaviargrädde
    • Majonnäs, rom
    • Pepparrotsgrädde
    • Skaldjurs- eller räkröra
    • Ansjovisröra

Vill du veta mer om hur vi jobbar med mat för äldre?