• Start
  • » Nyheter
  • » En väg till framtiden är att arbeta med mat

En väg till framtiden är att arbeta med mat

Publicerad den 10 november 2021

Går din ungdom i tankar inför gymnasiet? Det kanske är så att hen har den där glimten i ögat när det pratas om mat och måltider? Ta vara på gnistan och tipsa hen om att en väg till framtiden är att arbeta med mat.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med inriktning mot restaurangkök, storkök och servering. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på till exempel restaurang, bageri eller butik. Här får eleverna lära sig om mat, dryck, servering och entreprenörskap.

- Måltiden som helhet är en central del i utbildningen och oavsett om du vill baka, arbeta i delikatessbutik eller på restaurang bidrar du till helheten. Som elev får du utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk. Näringslära och kunskaper i tillagning av specialkost är andra exempel på viktiga kompetenser som du får i utbildningen samt förmågan att bemöta gäster. Du får möjligheten att utöva din kreativitet och pröva dina idéer. Branschen har en stark internationell prägel och därför får du även kunskaper om livsmedel och måltider från olika kulturer, Åsa Sundström som är rektor för Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Bromangymnasiet.

Restauranger ökar i antal och branschen efterfrågar personal, främst i stora städer och på turistorter. Det finns även arbete inom den offentliga sektorn, såsom sjukhus- och skolkök.

Elida Burman driver en större restaurang i Hudiksvall och tittar med glädje tillbaka på gymnasietiden och hennes val av inriktning.

- Jag brukar ofta tänka tillbaka på gymnasietiden och tänka att va glad och nöjd jag är att jag tog till mig dom lärdomarna som man får när man går en utbildning. Alla dom grundkunskaperna bör du ha med dig genom hela yrkeslivet. På Bromangymnasiet fick jag lära mig att det är ett serviceyrke vi lever med, vare sig du står i köket, i matsalen, på kontoret eller om du jobbar på städ på hotellsidan. Allt sitter ihop, säger Elida Burman.

Utbildningen ger möjlighet till jobb

Utbildningen inom restaurang och livsmedel på Bromangymnasiet ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris, servitör eller bartender. Många inriktar sig på att arbeta på ett café eller inom någon form av snabbservering – catering, matservering, fastfood, mackerier med flera.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!




Skriv ut

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050