Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

En resa i Förintelsens spår för Toleransprojektet

Elever som lyssnar på en föreläsning

Som en avslutning på årets Toleransprojekt genomförde eleverna en resa till Stockholm. Resan fördjupade deras kunskaper om Förintelsen och knöt ihop säcken för det arbete de genomfört på hemmaplan under året.

Toleransprojektet är ett skolprojekt som bedrivs i flera svenska kommuner sedan mitten på nittiotalet. Projektet, som vänder sig till elever i årskurs 8, handlar bland annat om att lära sig hantera konflikter, förstå sig själv och förstå varandra. Med utgångspunkt i livsöden och fakta från Förintelsen, som skedde i samband med andra världskriget, diskuteras dåtid-nutid-framtid.

Som en avslutning på årets Toleransprojekt har elever och Toleranspedagoger (personal) genomfört en resa till Stockholm. Under resan besökte de bland annat Forum för levande historia där eleverna fick en insyn om Sverige under Förintelsen. De fick också träffa överlevande från Förintelsen, besöka judiska museet, en synagoga och två judiska begravningsplatser.

– Toleransprojektet är tänkt att avslutas med en resa till Polen för att besöka olika minnesplatser kopplade till Förintelsen, men både coronapandemin och invasionen av Ukraina har stoppat oss från att resa. Vi är därför glad att vi i alla fall kunde komma iväg till Stockholm i år, säger Toleranspedagogerna.

Syftet med resan är bland annat att eleverna ska få en större inblick och förståelse för olika religiösa och kulturella traditioner, kopplingar dåtid-nutid samt personlig utveckling.

– Både elever och personal är väldigt nöjda och glada för allt vi hunnit med under vår resa. Och resan har varit "så över förväntan!", för att citera en elev, säger Toleranspedagogerna.

Målet med Toleransprojektet är bland annat självständiga demokratiska medborgare som bidrar till ett förstående och öppet samhälle där man kan mötas utan att döma varandra.

– Det är ett viktigt arbete som behövs. Det kan vara tufft ibland, men att se utvecklingen hos våra elever är vad som driver oss vidare och får oss att vilja utveckla projektet ännu mer, säger Toleranspedagogerna.

Vad är nästa steg?

– Vi kommer snart att ha en återträff med de två grupper som åkt till Stockholm. Då knyter vi ihop säcken. Nästa år fortsätter Toleransprojektet med två nya grupper, dit alla elever i årskurs 8 kan söka. Information kommer till alla i årskurs 8 i början av läsåret, säger Toleranspedagogerna.

Mer information

Mer om Toleransprojektet hittar du på:

hudiksvall.se/toleransprojektet