En salladsdisk med avlastningsytor där man kan stå och lägga på till exempel gurka, tomat, melon med mera från olika kantiner.

Mat till skolor och förskolor

Vi vill att lunchen ska vara något man ser fram emot under dagen och bidra till att skapa bra matvanor för barn och elever. Måltiderna ska vara näringsriktiga och vi strävar efter att följa Livsmedelsverkets riktlinjer för bra måltider i skola, förskola och fritidsverksamhet.

Lunchen serveras mitt under dagen och schemaläggs så att alla får möjlighet att äta sin lunch i lugn och ro utan tidspress.

Frukost och mellanmål serveras på förskola och fritids.

Måltidsmiljön

Vi vill att måltiderna ska ge en stunds avkoppling och en trivsam atmosfär med bra ljudnivå är en förutsättning att äta i lugn och ro.

Inflytande

Du som matgäst kan vara med och påverka skolmaten genom att delta i matråd som finns på samtliga förskolor och skolor.

Meny för skola och förskola

I skolan serveras varje dag en salladsbuffé och två maträtter, varav minst en är vegetarisk. Salladsbuffén är dessutom så bred att det går att äta en komplett måltid (utifrån näringsinnehåll) ifall det är någon dag maten inte faller i smaken. Till varje lunch serveras bröd, mjölk och vatten.

I förskolan serveras en maträtt med grönsaker eller sallad, bröd, mjölk och vatten.

Vi jobbar aktivt med att öka andelen ekologiska livsmedel samt klimatsmarta rätter på menyerna. Med klimatsmarta rätter menar vi att måltiden i sin helhet är skonsam mot miljön. Vi ta hänsyn till transportsträckor, säsong, miljömärkningar till exempel ekologiskt, KRAV och MSC-märkning.

Kött som serveras är kravställda med Svenska djurskyddskrav och utifrån nuvarande avtal är också allt kött vi serverar av svenskt ursprung, med få undantag för vissa specialanpassade måltider. Med svenskt ursprung menar vi att djuret är född, uppfödd och slaktad i Sverige.

Var hittar jag menyerna?

I appen "Skolmaten" kan du se vad det blir för mat på din skola idag. Där kan du även lämna feedback på vad du tyckte om dagens mat. Du hittar appen i respektive App-butik 

Du hittar även menyn på Skolmatens webbplats:

Specialkost och anpassad måltid

Specialkost och anpassad måltid erbjuds utifrån medicinska skäl. Här kan du läsa mer:

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Bild på EU-logotypen med texten "Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket" under.

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050