Ta emot en lärling på din arbetsplats

Funderar du på att ta emot en lärling? Vill du forma framtidens medarbetare på din arbetsplats? Kanske vill du bidra till att någon kommer ut i arbetslivet inom din bransch? På den här sidan har vi samlat information om vad det innebär att ta emot en lärling på en arbetsplats.

Att ta emot en lärling är ett perfekt tillfälle att säkra framtidens medarbetare inom din bransch, utan några anställningskrav. Eleverna som går lärlingsprogrammet är över 20 år och har själva valt att gå utbildningen. De har ett stort intresse av branschen, är praktiskt lagda och vill lära sig yrket.

Vad innebär det för företaget att ta emot en lärling?

När du tar emot en lärling innebär det att minst 70 procent av elevens undervisning sker på din arbetsplats. Men det innebär inte att eleven är anställd på företaget. Lärlingen är under hela lärlingsperioden elev på Cul och företaget ses endast som en utbildningsplats.

Hur går det till om jag vill ta emot en lärling?

Om du är intresserad av att ta emot en lärling kontaktar du Cul (centrum för utveckling och lärande) för att se över möjligheterna med att ta emot en lärling. En förutsättning är till exempel att det finns en tillgänglig yrkeslärare.

Utbildningsanordnaren och lärlingsplatsen påbörjar sedan en process för att rekrytera en elev. Du har givetvis möjlighet att träffa eleven som vill börja som lärling hos dig. Då har du möjlighet att ställa fler frågor till eleven innan ni bestämmer er. När lärlingen börjar hos dig kommer yrkesläraren att stötta och introducera lärlingen på din arbetsplats.

Vad behöver jag som arbetsgivare göra?

Du som arbetsgivare utser en handledare till eleven på din arbetsplatsen. Handledaren går en digital handledarutbildning via Skolverket som tar cirka 5 timmar att genomföra. En ersättning på 3500 kronor betalas ut till din arbetsplats för den förlorade arbetstiden.

Läs mer om handledarutbildningen på Skolverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Saknas en yrkeslärare, vilket behövs för att ta emot en lärling, finns också en möjlighet att någon från ditt företag tar den rollen. Det görs i så fall i dialog med oss på Cul.

Vanliga frågor och svar om att ta emot en lärling

Utbildningens längd varierar från 20 veckor till 80 veckor, beroende på yrke och tidigare erfarenheter.

Utöver ersättningen för handledarutbildningen på 3500 kronor får du cirka 1000 kronor i veckan för en heltidsstuderande elev. Du kan få högst 40 000 kronor per år i ersättning. Det betalas ut ett bidrag per elev, även om eleven har flera handledare. Det finns inga bestämmelser för hur du som arbetsgivare ska använda bidraget, men det är tänkt att användas för att främja elevens utbildning. Att ta emot en lärling kan till exempel medföra extra materialkostnader.

Du som arbetsgivare söker inte något bidrag, det ordnar utbildningsanordnaren.

Nej, du betalar inte ut någon lön till eleven som är lärling hos er. Eleven har möjlighet att ansöka om studiemedel hos CSN

Nej, eleven är olycksfallsförsäkrade via Hudiksvalls kommun och omfattas även av kommunens ansvarsförsäkring.

En yrkeslärare kommer hjälpa till att stötta och introducerar både eleven och handledaren på arbetsplatsen.

Nej, det finns inga anställningskrav efter avslutad lärlingsperiod.

Har du frågor och funderingar?

Kontakta Cul med dina frågor.