Alt=""

Återbruk

På återvinningscentralen är du välkommen att lämna hela och rena saker, kläder och möbler på återbruket. På Ulvberget samarbetar vi med Sportbiblioteket, Röda Korset, Erikshjälpen, Dakapo och Hjälp till liv.

De turas om och hämtar var sin vecka:

Veckor 2019

Samarbetspartner

25

Dakapo, Näsviken

26

Hjälp till LIv, Hudiksvall

27

Röda Korset, Hudiksvall

28

Erikshjälpen, Hudiksvall

29

Dakapo, Näsviken

30

Hjälp till LIv, Hudiksvall

31

Röda Korset, Forsa

32

Erikshjälpen, Hudiksvall

33

Dakapo, Näsviken


På återvinningscentralen i Delsbo är det Röda Korset i Forsa som hämtar återbruket.

Här kan du köpa återbruk som lämnats in på återvinningscentralerna:

Fler ideér?

Har du ideér på hur du kan återbruka möbler, kläder, saker, material från återvinningscentralen? Den 20 september, klockan 730 - 9 bjuder vi in till en företagarfrukost om nya samarbeten. Hör av dig till avfallsavdelningen@hudiksvall.se så mejlar vi en inbjudan.

Hela, rena och trasiga kläder

På återvinningscentralerna finns små containrar för kläder, skor och accessoarer. Här kan du även lämna trasiga kläder och trasig textil. Det som är trasigt återvinns som textilfibrer när man till exempel tillverkar ljuddämpande delar i bilar. På så vis slipper man använda nya fibrer. Så välkommen även med dina trasiga lakan, utslitna handdukar och exempelvis strumpor som inte går att laga längre! 2019 är Human Brigde vår samarbetspartner för detta.

Du kan så klart även lämna direkt till våra samarbetspartners eller till andra organisationer. Det finns många sätt att återbruka på. Kanske har du någon kusin eller granne som du får ärva av eller ge urvuxna barnkläder till? Kanske ordnar du ett bytesrum på jobbet för kläder och böcker? Många köper och säljer begagnat på köp och säljsajter, i Facebookgrupper och via annonser i lokaltidningen. I second hand-butiker och hos välgörenhetsorganisationer kan du göra fynd och en del organisationer hämtar till och med hemma. På en del återvinningsstationer står det behållare för kläder.

Var rädd om världen

Som du vet förbrukar vi i Sverige tyvärr mer än vad jorden kan ge oss under ett år. Även om du har pengar att konsumera så har inte miljön råd denna med överkonsumtion. Så här kan du vara miljösmart:

Köp värdefullt

När du köper nya prylar eller nya kläder ska du unna dig att köpa något som du tycker är värdefullt. Välj ut vad du vill ha och använd det länge. Köp hellre en t-shirt som du älskar istället för tre halvbra tröjor till samma pris men som du inte gillar eller använder. Tänk kvalitet och långsiktighet. Vill du ändå köpa något som du kanske inte kommer använda så länge? Vad är i så fall på andrahandsvärdet? Eller finns det begagnat, eller kan du låna, hyra istället?

Våga köpa second hand

Många har med åren blivit bättre på att lämna till second hand och återbruk. Men vi är inte lika bra på att köpa begagnat. Tänk så mycket begagnat vi använder utan att vi tänker på att det är återbruk. På arbetsplatser, restauranger och hotell, vi hyr pjäxor och lånar böcker på biblioteket. Bli bättre på att använda begagnat hemma på ett sätt som känns bra för dig. Kanske börja med att byta och låna kläder av kompisar? Köpa det som går att diska och möbler som går att torka av. När du har en något hemma som du tröttnat på, sälj, skänk eller byt bort den! Ingen blir glad av att den ligger och skräpar – men många kan bli glada om den kommer till användning.

Reparera och vårda!

Dags att ta fram kunskaperna från slöjden. Att sy i en knapp eller dra åt en skruv är väl ingen konst. Sök på nätet efter DIY-videoklipp (Do It Yourself). Har du tummen mitt i handen kan du kolla men någon i din närhet eller anlita hjälp.

Materialvård som exempelvis att smörja och putsa skor gör att de håller länge och förblir snygga. Kolla tvättråden så håller plagg längre. Fundera om det räcker att vädra istället för att tvätta ibland? Köp soffor, kuddar och stolar som du kan torka av eller tvätta klädseln på.

Vi behöver vara rädda om det vi har. Alla kläder och prylar kommer någonstans ifrån. Ofta har de transporterats lång väg och det har använts en hel del kemikalier, vatten, resurser och mankraft. Genom att vårda våra prylar och laga dem på så fort de börjar gå sönder så håller de längre.

Dela, låna och hyra

Vi köper ibland prylar som vi bara använder några gånger per år. Sedan står de och tar plats i köksskåp och förråd. När du köper en ny pryl så är det egentligen tjänsten som den gör åt dig som du vill ha. Du behöver inte äga en borrmaskin själv utan du vill ha tre hål i väggen. Var kan du hyra, låna en borrmaskin? Du kanske inte vill äga och förvara en maskin som tillverkar must av frukt utan du vill lämna in dina äpplen och få tillbaka äppelmust?

Kanske kan det vara givande att utveckla relationen med vänner, familj och grannar och istället för att alla ska köpa, lagra och ta hand om egna prylar. Vågar du bjuda in din granne i ditt förråd? Gräsklippare och symaskiner kanske är enkelt att låna ut?

På Sportbiblioteket t i Forsa får alla privatpersoner och verksamheter låna sportprylar. Det är smart både för plånboken och miljön.

Gör om och fixa till!

Är du en person som ofta vill göra om hemma och följa trender? Alla vet att det inte är miljösmart med ”köp och släng” men om du konsumerar miljömässigt klokt kan du fortfarande förnya med gott samvete.

Har du en pryl som är trasig eller för tråkig? Måla, fixa och bygg om! Sy ihop och styla om. Prylar och kläder som du skapat själv blir mer personliga. När du varit kreativ och lagt tid i inredningen kanske de blir mer kära för dig?

Kan du använda materialet till något helt annat? Sök på nätet för inspiration. Om du har tummen mitt i handen finns det duktiga skräddare, tapetserare och finsnickare. Eller kanske du har en händig kompis som kan hjälpa dig? Du behöver ju till exempel inte byta ut hela köket för att du tröttnat på luckorna. Det kan vara enklare att byta luckor eller måla om dem!

Njut av det du har!

När du verkligen behöver äga något nytt väljer du att konsumera klokt. Klokt är också att njuta av det vi har. Att slänga upp benen på bordet och luta dig tillbaka och bara njuta en stund. Ta hand om dig och berätta för andra hur du konsumerar klokt. På så sätt blir andra stärkta av dig.

FN har definierat smart konsumtion med ”att kunna köpa det vi behöver för att tillgodose våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjligheter att kunna tillgodose sina behov.” Idag konsumerar vi svenskar som om vi hade mer än fyra jordklot. Det har vi inte och vi behöver se det större perspektivet när vi konsumerar. Det sätt du väljer att konsumera på privat och på jobbet påverkar många.

Kom med dina trasiga strumpor

I vissa fall är det bara att erkänna: prylen eller plagget har gjort sitt. Välkommen till återvinningscentralen så kan vi återvinna materialet i nyproduktion. Här får vi till exempel in mer än ett ton trasig textil i veckan av trasig textil. Det skickar vi till återvinning.

Text

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Bildlänk till Sorteringsguide

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050