En god tallrik soppa med tilltugg på ett köksbord.

Ta vara på maten

Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få pengar över till annat.

Planera smart

Spara 380 kr, 8,7 kg avfall och 18 kg CO2e.

För att tillverka livsmedel används mycket vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Om vi slänger bort mindre mat kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö. Dessutom spar du pengar.

Ett enkelt recept på hur du minskar ditt matsvinn:

  1. Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  2. Laga och servera lagom mycket mat.
  3. Förvara maten rätt och använd resterna.
  4. Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn istället för att slänga sånt som passerat bäst före-datum.

Fler tips för mindre matsvinn

Livsmedelsverket har beräknat att ett hushåll kan spara 3 000 – 6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn. Få fler tips om hur på:

47 kg mat per person blir 438 000 ton. Så mycket användbar mat och dryck slänger hushållen i Sverige varje år.

Jag sorterar matrester och det blir biogas och gödsel, det är väl bra?

Javisst är det bra att matresterna kan komma till nytta genom att bli biogas och gödsel. Men det är 20 gånger bättre för klimatet att inte slänga maten alls.

Beräkningen baseras på att du planerar livsmedelsinköpen, håller ordning i kyl, frys och skåp, sänker temperaturen i kyl och frys, laga och lägger upp lagom mycket mat samt använder rester.

En tom matlåda i frysen?

Lägg en tom matlåda i frysen. När det blir en korvsnutt eller en pannbiff över så hackar du dem i bitar och lägger i pyttlådan. När löken blir över från tacosen lägger du den i pyttlådan. Du fattar. Sen har du en gratis god och snabblagad mat någon dag! Kanske lite rödbetor till?

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050