Valambassadörer

Två personer samtalar och dricker kaffe runt ett bord.

Är du samhällsintresserad och vill göra en insats för demokratin? Då är jobbet som valambassadör något för dig! Här kan du läsa mer om hur du ansöker och vad uppdraget innebär.

Hudiksvalls kommun söker sex engagerade valambassadörer, i olika åldrar och med olika bakgrund, som vill arbeta för ett ökat valdeltagande bland förstagångsväljare och i områden där valdeltagandet brukar vara lägre. För hälften av tjänsterna söker vi därför specifikt dig som är 18-25 år och för de andra tre tjänsterna söker vi dig som talar fler språk än svenska och gärna har ett brett kontaktnät bland personer med olika bakgrund.

Som valambassadör kommer du att arbeta med olika aktiviteter för att informera målgruppen om hur valet går till och varför det är viktigt att rösta i valet. Du kommer att arbeta utåtriktad och besöka platser där ungdomar och andra grupper rör sig, så som exempelvis gymnasieskolorna och CUL, olika evenemang samt olika stadsdelar runt om i kommunen.

Som valambassadör är din uppgift är att motivera och inspirera de du möter att använda sin röst i valet. Du bidrar också med praktisk information om hur valet fungerar, var vallokalerna finns och hur man gör för att rösta.

Vi söker dig som har ett starkt samhällsintresse och som vill vara med och göra skillnad för demokratin. För att trivas i rollen som valambassadör behöver du känna sig trygg med att ta kontakt och kommunicera med nya människor. Du är bra på att inspirera och uppmuntra andra samtidigt som du ger ett professionellt intryck. Det är viktigt att du kan lägga dina egna politiska åsikter åt sidan och förhålla dig partipolitiskt neutral i mötet med målgruppen.

Som valambassadör deltar du själv i planeringen av uppdraget tillsammans med övriga valambassadörer. Tillsammans planerar ni var, när och hur uppdraget bäst ska genomföras. Dina egna idéer och tankar om hur ni kan lyckas med uppdraget kommer vara viktiga. Arbetet ställer därför krav på god samarbetsförmåga och stort eget ansvar. I övrigt lägger vi stor vikt på dina personliga egenskaper.

Uppdraget omfattar ca 90 arbetstimmar fördelat under perioden juni-september, inklusive en obligatorisk utbildning och introduktion under vecka 25. Utöver introduktionen är valdagen den 11 september också obligatorisk.

En stor del av uppdraget kan komma att genomföras på kvällar och helger. Eftersom ni själva är delaktiga i att planera schemat finns det goda förutsättningar för att kombinera uppdraget med andra jobb.

Anställningen är en visstidsanställning med timlön.

Hur ansöker jag?

Du skickar in din ansökan via vår e-tjänst. Ansök senast den 31 maj 2022. Urval sker löpande.