Distribution och utläggning av partiernas valsedlar

Det är endast partier som anmält att de deltar i valet som kan lägga ut sina valsedlar. Ett parti som inte anmält deltagande i valet till Valmyndigheten ska nekas att lägga ut sina valsedlar. På den här sidan kan du läsa mer om distribution och utläggning av partiernas valsedlar.

Följande gäller för utläggning och distribution av partiernas valsedlar både i röstningslokal och vallokal (på valsöndagen). Alla valsedlar som används ska tillhandahållas av Valmyndigheten.

Läs mer på Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valsedlar som kommunen ansvarar för

Enligt lag ska det i alla röstningslokaler och vallokaler finnas partimarkerade valsedlar och blanka valsedlar för alla tre valen för de partier som vid något av de två senaste riksdagsvalen fått mer än en procent av rösterna i hela landet och begärt utläggning enligt vallagen 6:7. Det är för årets val, 2022:

• Arbetarpartiet- Socialdemokraterna
  • Centerpartiet
  • Feministiskt initiativ
  • Kristdemokraterna
  • Liberalerna
  • Miljöpartiet de gröna
  • Moderaterna
  • Sverigedemokraterna
  • Vänsterpartiet

Kommunen ansvarar också för att lägga ut partivalsedlar för partier som är representerade i regionfullmäktige eller kommunfullmäktige i sin kommun/region om dessa begärt det. I Hudiksvall avser det i detta val Sjukvårdpartiet.

Valsedlar läggs ut i alfabetisk ordning med blanka valsedlar längst ner.

Valsedlar som kommunen inte ansvarar för

Partier som anmält deltagande i valet, men som inte har rätt att få sina valsedlar utlagda har rätt att själva komma och lämna valsedlar i vallokalen eller röstningslokalen. Detsamma gäller för namnvalsedlar för de partier som har rätt att få partimarkerade valsedlar utlagda. Partierna ansvarar själva för distributionen till röstnings-/vallokal och för påfyllnad av valsedlar.

Valnämnden har ingen skyldighet att hantera dessa valsedlar utöver ansvaret för ordningen bland valsedlar samt att kontrollera att partiet anmält deltagande i valet. Det är röstmottagare som lägger ut, av till vallokalen redan distribuerade, valsedlar.