Valambassadörer

Två personer samtalar och dricker kaffe runt ett bord.

Undrar du hur valet egentligen går till och varför det är viktigt att rösta? Fråga kommunens valambassadörer! Inför valet i höst har Hudiksvalls kommun anställt fyra valambassadörer som genom information och inspiration ska uppmuntra fler att använda sin rösträtt.

Valdeltagandet i Sverige är högt. Vid valet 2018 röstade drygt 87 procent av Sveriges röstberättigande befolkning i valet, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1985. Det är såklart positivt eftersom rösträtten är en av grundbultarna för vår demokrati och en förutsättning för att våra beslutsfattare ska representera befolkningen i stort. Alla deltar dock inte i valet i samma utsträckning. Bland förstagångsväljare och utrikesfödda är valdeltagandet lägre jämfört med övriga befolkningen, något som valambassadörerna hoppas kunna ändra på här i Hudiksvalls kommun.

Under sommaren och fram till valdagen kommer ambassadörerna att arbeta uppsökande och finnas tillgängliga på olika offentliga platser och evenemang för att informera målgrupperna om valet och varför det är viktigt att rösta.

Valambassadörerna har god kännedom om det demokratiska systemet och svarar gärna på frågor om hur valet går till. Undrar du till exempel vart du ska gå för att rösta, vad det är för skillnad på kommun- och regionfullmäktige eller vad som händer om du tappar bort ditt röstkort? Det kan valambassadörerna hjälpa dig att reda ut. Samtidigt har ambassadörerna med sig massor med bra argument för varför du ska rösta!

Uppdraget som valambassadör handlar alltså både om att informera och inspirera. Såklart är ambassadörerna partipolitiskt obundna och det ingår inte i deras jobb att påverka dig hur, det vill säga på vilket parti, du ska rösta.

Valambassadörerna har ett intensivt schema. Här ser du några av de platser de kommer besöka i sommar och när:

  • 29/7 Hudikkalaset
  • 30/7 Hudikkalaset
  • 14/8, 11-14 Malnbaden
  • 14/8, 15-18 Ankarmon
  • 27/8, 16-20 Iggesund (området kring stationen och busstationen)
  • 29/8, 16-20 Delsbo (området kring busstorget)
  • 3/9, fr. 15.00 Håsta (området kring pizzerian)
  • 4/9, 12-16.30 Björkberg/Stormyra (vändplan Stormyravägen)

Fler platser kommer att tillkomma under sommaren! Har du någon idé på platser Valambassadörerna borde besöka eller vill du bjuda in dem till din verksamhet eller förening? Kontakta:demokrati@hudiksvall.se

Dagar och tider kan komma att ändras vid dåligt väder.