En vit porslinstallrik står på ett vitt bord. På tallriken ligger det kokt potatis, biff med lök, lingon, grönkål och majs.

Mat för äldre

Maten och måltiden inom äldreomsorgen har stor betydelse, inte bara för att tillgodose behovet av energi och näringsämnen, utan även för välmående, trivsel, gemenskap och njutning. De ska bidra till god livskvalitet, förebygga sjukdom och för att medicinsk behandling ska ge bästa möjliga effekt. Förutom god, vällagad och näringsriktig mat vill vi också att det ska ge en upplevelse för alla sinnesintryck.

När man blir äldre så påverkas många gånger aptiten och ätande av många olika orsaker. Lukt- och smaksinne försämras, vissa mediciner kan göra att maten smakar annorlunda.

För att våra äldre ska få bästa tänkbara förutsättningar för att bibehålla eller öka vikten, öka energi och näringsintaget så har ett nytt måltidskoncept införts på våra vård- och omsorgsboenden. Vi serverar flera små rätter utspritt över dygnet. Det kan röra sig om förfrukost, nattmål, aptitretare, desserter men även huvudmål som frukost, lunch och middag.

Måltiderna som tillagas är näringsriktiga och följer Livsmedelsverkets Bra måltider i äldreomsorgen.

Kostenheten levererar varje dag lunch och middag till alla avdelningar till våra vård- och omsorgsboenden. Övriga måltider ordnas av personalen på boendet. Kostombud finns på alla vård-och omsorgsboenden och för de boendes talan vid kostombudsträffar.

Mat i hemmet

Vi levererar även matlådor varje dag till de som har matdistribution.

Kostombud finns i alla hemtjänstgrupper och för kundernas talan vid kostombudsträffar.

Specialkost

Vi lagar specialkost till den som behöver. Till exempel konsistensanpassad mat om man har tugg- och sväljproblem, allergikost, överkänslighet, intolerans eller andra specialkoster av medicinska skäl.

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen är antagen av social- och omsorgsnämnden.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050