Fagerströms karamellfabrik

Fagerströms karamellfabrik

På Trädgårdsgatan kan man känna en underbar doft sprida sig. Det pågår karamellkokning inne i den vackra gamla industribyggnaden av sten.

Fagerströms karamellfabrik som huserar i lokalerna grundades 1922 av Emma Fagerström som såg att godistillverkning var en gynnsam affärsverksamhet. Under en vecka lärde Knapp Kajsa från Bergsjö upp henne i konsten att koka karameller och göra polkagrisar för hand. Emma tillverkade sedan karameller efter recept som används än idag. Karamellerna packades i brukar och såldes till de tre kolonialbolagen i Hudiksvall som i sin tur sålde produkterna vidare till områdets butiker och kiosker. Under denna tid fanns flera karamellfabriker i staden, men endast Emmas lever kvar idag. Sonen Erik tog över företaget på 1950-talet och köper då fastigheten på Trädgårdsgatan där han investerar i moderna maskiner och utökar produktionen. Än idag går det att komma in i lokalerna och köpa färskt godis, samt genom ett invändigt fönster studera hur karamellerna kommer till.

Byggnaden ritades av A O Hedblom och uppfördes fem meter in på tomten för att möjliggöra en planerad breddning av Trädgårdsgatan som aldrig blev av. Istället kunde en liten utbyggnad med pulpettak byggas mot gatan. Bottenvåningens nedre del är av kvadersten och tegel som övergår i natursten. Våningarna ovanför har putsad aprikosfärgad fasad och längs upp mot takfoten avslutas väggen med en tandsnittsfris av tegel. I norr finns en brandgavel dekorerad med årtalet 1909 i smide. På övriga sidor finns frontespis och säteritak som bryts av en mängd takkupor som tillkom 1935 och är de enda exteriöra förändringar som gjorts sedan huset byggdes. Fönstren är välvda och tätspröjsade. Byggnaden är både vacker, historiskt mycket välbevarad och ett uppskattat besöksmål i Hudiksvall.