Gymnasievalet

Efter nio år i grundskolan har det blivit dags för en ny fas i ditt liv – gymnasiet. Att plugga på gymnasiet kommer på många sätt att vara annorlunda mot att gå i grundskolan. På gymnasiet har du till stora delar möjlighet att själv bestämma vilka ämnen du vill lära dig mer om. Du kanske har en dröm om vad du vill arbeta med i framtiden? Eller har du ett intresse som du brinner för? Vill du hålla så många dörrar öppna som möjligt, så att du kan bestämma dig lite senare? Det viktiga är att du tänker på vad du själv skulle vilja göra med din framtid. Det är du som ska trivas och ha kul med det du gör.

Prata med din studie- och yrkesvägledare

Det är inte alltid helt lätt att veta vad man ska arbeta med. Att välja en praoplats, att hitta rätt utbildning och göra yrkesval är för många ganska svårt. Ingen fråga är för liten eller för stor - prata gärna med studie- och yrkesvägledaren på din skola, som är ett bra bollplank längs vägen. Om du vill kan du ta med en vårdnadshavare.

Besök gymnasiet

Ta chansen att besöka gymnasiet och programmen som just du är intresserad av. Många gymnasieskolor har öppet hus och erbjuder dessutom möjligheten att prova på att vara elev för en dag.

Prova på ett yrke inför gymnasievalet

I årskurs 9 får du möjlighet att inspireras inför framtidens utbildning- och yrkesval genom en praovecka. Det här är ett perfekt tillfälle för dig att prova på ett yrke inför gymnasievalet.

Vill du gå ett högskoleförberedande program eller ett yrkesprogram?

Vad är egentligen skillnaden på ett högskoleförberedande program och ett yrkesprogram?

 • Högskoleförberedande program ger dig grundläggande behörighet för att studera vidare på högskola eller universitet.
 • Yrkesprogram är gymnasieprogram som förbereder dig inför arbetslivet. Det ger dig inblick i arbetslivet och tillräckliga erfarenheter att söka jobb direkt efter studenten eftersom det ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Oavsett vilket yrkesprogram du väljer har du möjlighet att välja till kurser för att få högskolebehörighet. Du kan alltså läsa ett yrkesprogram som ger dig både möjlighet att jobba och studera efter gymnasiet.
 • Läs mer om olika gymnasieprogramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För dig som vill söka utbildning i annan kommun eller fristående skola
Till de fristående skolorna söker alla och blir antagna på samma villkor oavsett var man bor . Du kan söka till ett program vid en kommunal gymnasieskola i en annan kommun. Hemkommunen ska i första hand ta emot de sökande som är hemmahörande i kommunen . Utöver detta har behöriga sökande i vissa fall rätt att bli mottagna i första hand i en annan kommun än sin hemkommun.

Ekonomiskt stöd under gymnasietiden
Det finns olika bidrag för studier på gymnasiet. Studiebidrag, extra tillägg, inackorderingstillägg och inackorderingsstöd är de vanligaste bidragen. Du som kommer in på en gymnasieskola långt hemifrån har rätt till ekonomiskt stöd i olika former.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

 • Kontakta kommunen

  Servicecenter och växel

  servicecenter@hudiksvall.se

  Telefon: 0650-190 00

 • Cul, Centrum för utveckling och lärande

  cul@hudiksvall.se

  0650-193 00

  0650-193 00

  Besöksadress: Norra kyrkogatan 39

  Postadress: Kullgatan 6-8, 824 30 Hudiksvall

   

  Öppetider:

  Måndag-fredag: 7.30-12 och 13-15.30.

 • Bromangymnasiet

  bromangymnasiet@hudiksvall.se

  Telefon: 0650-197 00

  Gymnasievägen 4a, 824 34 Hudiksvall

 • Lärandeförvaltningen

  larande@hudiksvall.se

  Växel: 0650-190 00

 • Boka vägledningssamtal

  cul@hudiksvall.se

  Telefon: 0650-381 61

  Telefontider: måndag kl. 13-14 och torsdag kl. 10-11

  Studie- och yrkesvägledningen har semesterstängt vecka 28-31.

  Välkommen åter vecka 32, måndag 3 augusti.

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050