Frågor och svar om utbildning och yrkesval

Vad kan jag studera? När ska jag söka en utbildning? Hur ansöker jag? Vad kostar det? På den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar om utbildning och yrkesval.

Att studera på Cul

Om du studerar på Komvux kan du logga in på ditt studerandekonto för att se ditt schema.

Som studerande på komvux, yrkeshögskola eller högskola köper du din egen kurslitteratur. Läser du en yrkesutbildning kan även eventuella inköp av arbetskläder tillkomma.

Om du studerar på komvux på grundläggande- och gymnasienivå hittar du information i kurskatalogen:

På Cul kan du få stöd och service som underlättar dina studier, även om du inte läser med studieort Hudiksvall.

Ansökning till vuxenutbildning

Ansökning sker vid olika datum och kan ändras från ett år till ett annat. Därför är det viktigt att du själv håller koll så att du inte missar sista ansökningsdag. Här kan du läsa mer:

Komvux

Yrkeshögskola

Högskola eller universitet  

Folkhögskola

Komvux

Till lärarledda kurser gör du en webbansökan på hudiksvall.se/cul. Vill du läsa på distans så fyller du i en pappersansökan som finns hos vägledarna på Cul. Oavsett om du söker kurser på plats eller distans så ska du göra ett studerandekonto och bifoga dina betyg.

Yrkeshögskolan

Ansökan görs till respektive YH-anordnare.

Högskola eller universitet

Ansökan gör du på antagning.se.

Folkhögskola

Ansökan görs till respektive folkhögskola.

Datumen är olika beroende på om du sökt Komvux, Högskola, Yrkeshögskola eller Folkhögskola.

Det är möjligt att göra en sen ansökan till kurser och utbildningar där det finns lediga platser kvar. Se respektive hemsida vad som gäller.

Betyg från vuxenutbildning

Komvux

Om du har gjort en webbansökan och skannat in dina betyg finns de kvar i systemet.

Högskolan

Det beror på vilken skola som du har läst på och om de har skickat  in dina betyg. I nationella betygsdatabasen ser du vilka skolor som är anslutna:

Yrkeshögskolan

Nej

Folkhögskola

Nej

Universitets- och högskolerådet (Uhr) gör bedömningar av utländsk utbildning på gymnasienivå, eftergymnasial nivå och högskole/universitetsutbildning.

Originalbetyg krävs för att kunna göra en bedömning.

Universitets- och högskolerådet bedömer utländsk utbildning som ett stöd för den som söker arbete i Sverige, vill studera vidare eller är arbetsgivare och vill anställa en person med utländsk utbildning.

Studiemedel

All utbildning är kostnadsfri, men du betalar böcker och annat kursmaterial.

Om du studerar på Komvux, Yrkeshögskola eller Högskola har du oftast rätt att söka studiemedel från CSN. SFI ger inte rätt till studiemedel.

På CSN:s webbplats finns utförlig information om allt som har med studieekonomin att göra:

Stöd i studie- och yrkesval

Boka tid med en studie- och yrkesvägledare för att få hjälp med att sortera i dina tankar och få en överblick över vad som finns utifrån ditt behov och utgångsläge.

Det beror på vad du vill bli behörig till.

Saknar du grundläggande behörighet eller särskild behörighet? Om du är osäker så kan en studie- och yrkesvägledare hjälpa till och berätta vilka vägar som finns, utifrån vilket mål du har.

Du kan till exempel börja med att läsa in grundskolan för att sen fortsätta på Cul till en gymnasieexamen. Ett annat alternativ är att studera på en folkhögskola.

Boka tid med en studie- och yrkesvägledare så kan ni tillsammans göra kartläggning av tidigare erfarenheter och studier och utifrån det görs en studieplanering.

Studie- och yrkesvägledare ordnar inga praktikplatser. Praktikplatser kan eventuellt arbetsförmedlingen hjälpa till med.

Kolla på respektive högskolas hemsida, där brukar finnas kontaktuppgifter till studentkåren och till lokala fastighetsbolag.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Bildpuff Hjälp vid studier på Cul
Bildlänk till Studie- och yrkesvägledning för dig som vuxen

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050