Tjej som håller på med vvs

VVS lärlingsutbildning distans (gymnasienivå)

Publicerad den 10 juni 2020

Är du intresserad av att installera och underhålla olika system samt tycker om att lösa problem och hitta smarta lösningar då kanske VVS lärlingsutbildning är något för dig. Hos VVS- och fastighetsprogrammet får du nu möjligheten att gå en yrkesutbildning där du lär dig att installera och reparera värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar. 

Vad får du lära dig?

Som VVS-montör monterar du de system som krävs för att få ett trivsamt inomhusklimat. Du får lära dig att installera värme, ventilation, tappvatten och avloppssystem.

Under dina år som VVS-montör kommer du att arbeta med många entreprenörer, beställare och kunder vilket ställer krav på din sociala förmåga och känsla för service. Under utbildningen kommer du därför att få öva på att utveckla din förmåga att kritiskt granska och utvärdera det egna arbetet i relation till kvalitets- och säkerhetskrav.

Efter utbildningen - betald lärling i två år

Efter Lärlingsutbildningen fortsätter din utbildning med två år som betald lärling på ett VVS-företag. Därefter kommer du att få göra ett branschprov för att få ett intyg på att du är behörig som VVS-installatör.

Vad innebär en Lärlingsutbildning?

Vill du läsa en utbildning där största delen av utbildningen genomförs på en arbetsplats? Då kan lärlingsutbildning vara något för dig. Undervisningen sker på en arbetsplats och vissa teoretiska moment via kommunernas lärcentra. Du har en handledare på arbetsplatsen och en yrkeslärare på skolan som följer dig genom din utbildning. Med en lärlingsutbildning får du snabbt kontakter i branschen och yrkeserfarenheter.

Du behöver själv ordna en arbetsplats där du kan genomföra din utbildning och ordna en handledare. Prata med våra studie-och yrkesvägledare för mer information.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbete i VVS-branschen.

Vilka kurser ingår i utbildningen?

Mindre justeringar kan förekomma.

Kurser

Yh-poäng

Praktisk ellära

100

Gymnasiearbete VVS- och fastighetsprogrammet

100

Injusteringsteknik

100

Systemuppbyggnad

100

Värmelära

100

Verktygs- och materialhantering

100

Entreprenadteknik

100

Sanitetsteknik 1

100

Sanitetsteknik 2

100

VVS svets och lödning rör

100

VVS-teknik

200

Värmeteknik 1

100

Värmeteknik 2

100

VVS gassvetsning rör

100


Vem kan söka?

Du som är folkbokförd i Gävleborgs län.

Studieform

Teoretiska moment sker delvis digitalt. Du har möjlighet att använda kommunernas Lärcentra.

Utbildningsform

Vuxenutbildning på gymnasial nivå.

Ansökan

Ansökan gör du i din hemkommun, kontakta studie- och yrkesvägledningen för hjälp. Tänk på att du först själv måste ordna en arbetsplats och handledare. När du ansöker uppger du arbetsplats och handledare. Företaget måste vara anslutet till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl.

När är sista ansökningsdag?

Kontinuerlig antagning och ett begränsat antal platser.

Kursstart

Hösten 2020

Utbildningstid

Cirka 1,5 år

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050