Borgerlig vigsel

Går du och din partner i giftastankar? Borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag som utförs av vigselförrättare utsedda av Länsstyrelsen. Här hittar du information om hur det går till och vad det kostar.

Så bokar ni er vigsel

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan till Skatteverket i god tid före vigseln. Handläggningstider och ansökan hittar ni på Skatteverkets webbplats:

Före vigseln – hindersprövning (skatteverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När prövningen är klar får ni två dokument hem i brevlådan: ett intyg om hindersprövning och en blankett om vigselintyg som vigselförrättaren ska fylla i.

För att boka tid för vigsel i kommunhusets vigselrum på Trädgårdsgatan 4 i Hudiksvall använder ni vår e-tjänst nedan. I tjänsten kan ni även boka vittnen, ifall ni inte kan ta med er två egna vittnen över 18 år. Boka senast 2 veckor innan vigseln ska ske.

Överenskommelse om vigsel på annan plats

Om ni istället önskar bli vigda på annan plats än i kommunhusets vigselrum behöver ni först kontakta en vigselförrättare och komma överens om tid och plats. Kontaktuppgifter till våra vigselförrättare hittar du på Länsstyrelsen Gävleborgs webbplats:

Vigselförrättare (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Därefter anmäler ni den planerade vigseln via vår e-tjänst senast 2 veckor innan vigseln ska ske.

Förbered inför vigseln

Skicka eller lämna in det hindersprövningsintyg och vigselintyg ni fått från Skatteverket till oss senast två veckor innan vigseln.

Hudiksvalls kommun, Servicecenter
Trädgårdsgatan 4
824 80 Hudiksvall.

Giltig legitimation såsom körkort, pass eller liknande ska visas upp vid ceremonin. Det gäller både er som ska gifta er och era vittnen.

Vid vigseln behöver ni två vittnen som båda måste ha fyllt 18 år vid tillfället. Om ni ska gifta er i kommunhuset och inte har egna vittnen kan ni boka vittnen via e-tjänsten för bokningen av vigseln.

Efter vigseln

För vigslar som bokas via kommunen debiterar vi en administrativ avgift på 510 kronor. Avgiften faktureras efter att vigseln har ägt rum.

Du behåller ditt eget efternamn när du gifter dig. Om du vill byta eller lägga till ett efternamn ansöker du om det hos Skatteverket:

Om du är borgerlig vigselförättare och ska söka reseersättning för resa i samband med borgerlig vigsel använder du denna blankett. Ansökan om reseersättning ska lämnas till Servicecenter så snart som möjligt efter vigseln.