Foto: Inger Myrsten.

Årets utemiljötävling är avgjord!

Social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun ordnar sedan några år en utemiljötävling. Under våren blev alla boenden inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning inbjudna till en tävling i den trivsammaste utemiljön för de boende och personer som vistas på korttidsplats.

Bakgrunden till tävlingen är att social- och omsorgsförvaltningen har arbetat med ”Grön terapi” och att betydelsen för oss människor av miljön och naturen omkring oss är känd. Tanken med tävlingen är att stimulera verksamheterna att utveckla utemiljöerna så att de blir en oas för de boende samt ge möjlighet för boende och personal att samlas kring gemensamma aktiviteter.

I årets utemiljötävling delades priser ut i tre kategorier:

  • Inkluderande
  • Pålitliga
  • Framåtanda & utveckling

Ingsta vinner kategorin Inkluderande

Foto: Inger Myrsten. Ingsta äldreboende.


Motivering

Ingsta har skapat en vacker utemiljö med mängder av möjligheter till olika aktiviteter, där alla har möjlighet att vara med utifrån intresse och egna förutsättningar. Här finns möjligheter till vila, solbadande på strand, att plocka frukt och bär, promenera eller åka runt i rullstol, utegympa, boule, kaffepauser, hänga tvätt, stapla ved mm.

Personalen har visat ett stort engagemang och uppfinningsrikedom att både skapa vackra miljöer och olika aktiviteter.

Forsagården vinner kategorin Pålitliga

Foto: Inger Myrsten. Forsagården.


Motivering

Forsagården har under många år arbetat med och utvecklat sin utemiljö. De många små trädgårdarna med olika karaktär ger både olika möjligheter och närhet till utevistelse. De har också tack vare de egna insatserna under lång tid byggt upp ett samarbete med Tekniska förvaltningen som också genom åren bidragit till delar av utemiljön. De har genom sitt tålmodiga arbete visat att man med små medel kan åstadkomma mycket.

Forsagården är kommunens enda boende som deltagit i utemiljötävlingen samtliga år som den har funnits. Det visar på ett tålamod att fortsätta delta även om man inte får pris varje gång, att unna andra framgång, inspirera och bidra till ständiga förbättringar.

Vesslabacken på Frejagården vinner kategorin Framåtanda & utveckling

Foto: Inger Myrsten. Vesslabacken på Frejagården.


Motivering

Frejagården vinner för sina uppfinningsrika lösningar att återvinna material och att komma på nya användningsområden för olika saker. De har bland annat själva byggt en mycket vackert pergola av material som slängts.

Personal, vaktmästare och frivilliga har lagt ner mycket energi och tankekraft på att hitta lösningar för att återanvända material och på andra sätt använda resurser på bästa sätt. De har kommit på nya sätt att utveckla utemiljön och har redan nu idéer för vad de vill göra nästa år. En grill av tillvarataget material finns bland annat med på önskelistan.

Juryn ser fram emot att få se hur växtligheten och utemiljön har utvecklats till nästa år.

Stort grattis till vinnarna!

Vinnande enheterna får 5000 kr var att använda till utemiljön eller till aktiviteter ute.