Nu har vi hämtat matavfall för första gången

Nu har vi hämtat matavfall från villor för första gången i Hudiksvalls kommun och allt gick bra. Matavfallet ska bli fordonsgas.

– Det är skönt att vi är igång nu och det är härligt att sandvallaborna har sorterat så bra i de bruna tunnorna, säger Eva B Nilsson, projektledare Tekniska förvaltningen, Hudiksvalls kommun. Några jag pratade med i morse var förvånade över hur mycket mat man ändå slänger, fortsätter Nilsson.

Först att sortera är de som bor kring Hudikvägen och på Sandvalla. Matavfallet var väldigt bra sorterat i deras bruna tunnor.

På några ställen hade man ställt kärlen för tätt. Det ska vara en halv meter mellan kärlen för att den nya sopbilens griparm ska få ett bra grepp. Det är också bra att lämna fritt en halv meter bakom kärlet så att det inte riskerar att slå sönder staket när kärlet svingas upp i sopbilen.

Sopbilen har två fack och tömmer ett kärl i taget. Alla kärl lyfts upp till samma inkast men en skiljevägg dras fram och tillbaka så att påsarna ramlar ner i rätt fack. Ett fack för matavfall och ett annat fack för restavfall (soppåsar).

För miljöns skull

  • En buss som drivs med biogas kan köra en km på tio bananskal.
  • En påse matavfall ger bränsle att driva en personbil cirka 4 km.

Av 300 villor vid Hudiksbacke och på Sandvalla har nio av tio villor valt att sortera matavfall i bruna tunnor. Varje person i Sverige slänger i snitt 173 kg matavfall per år. Vi är 37 022 invånare i Hudiksvalls kommun.

Självklart är det bästa att inte kasta bort mat, men mat som är avfall ska bli fordonsgas. Vi startar sorteringen steg för steg i geografiska områden. I höst kommer vi till Iggesund, Enånger och öster i Hudiksvall. Vi hör av oss till fastighetsägare i god tid.

Se tidsplanering och startområden på: