Varning för stora snömängder. Uppdaterad information fredag kl 9.30

Uppdaterad information fredag kl 9.30
Kommunens krisledningsgrupp har träffats nu på morgonen för avstämning av läget under natten och planering framåt.

Ett femtiotal snöröjningsfordon varit i gång runt om i kommunen hela natten.

- I centrala staden och tätorterna har vi bra framkomlighet, säger verksamhetschef Lasse Svensson. Men det är mycket snö och det kommer att ta flera dagar att få bort snöhögar och röja gång- och cykelvägar.

Om snöröjningen ska fungera är det viktigt att alla respekterar parkeringsreglerna. Lasse Svensson tipsar också om att man bör ge akt på plogvallar som fryser till.

När det gäller skolor och förskolor är undervisningen i gång överallt och skolskjutsen har fungerat bra.

- Vi har ett system där personalen ringer in och kvitterar så vi vet att vi har folk på plats när barn och elever kommer, säger grundskolechef Ulf Carlsson.

Hemtjänsten har haft svårt att ta sig fram i några fall men det har löst sig genom, bistånd från räddningstjänsten, hjälp från anhöriga och en kreativ personal.

- En sån här gång ser man verkligen vilka fantastiska medarbetare vi har i alla våra verksamheter! säger kommunchef Bengt Friberg. Folk ställer upp på ett suveränt sätt och sliter verkligen för att verksamheten ska fungera.

Uppdaterad information fredag kl.7.38

Väderförhållandena kommer enligt SMHI:s prognos variera i olika delar av kommunen. Trafikläget gör att det kan bli störningar i skolskjutstrafiken som kan innebära att vissa turer blir inställda eller sena. Vårdnadshavare måste därför vara extra vaksamma på om skolskjutsen kommer. Det är viktigt att vårdnadshavare försäkrar sig om barnet kommer med bilen eller bussen.

Du som vårdnadshavare anmäler till förskola eller skola om barnet inte kommer.

Information om eventuellt inställd skolskjuts meddelas på hudiksvall.se. På denna sida.

Stora snömängder

Uppdaterad information fredag kl.7.22

Det blåser fortfarande men SMHI har nedgraderat varningen till klass 1. Våra snöröjare har gjort ett fanstastikt bra jobb under natten. Vägar kan dock vara påverkade fortfarande, speciellt vid kusten. Vi uppmanar er att beakta det om ni behöver ge er ut.

Vissa linjer med kollektivtrafiken är fortfarande inställda. Vi ber er se de senaste uppdateringarna via X-trafik.

Uppdaterad information kl.16.20

Med anledning av den senaste tidens snöfall har många personer blivit berörda på olika sätt. Många har försökt hjälpas åt och ett stort personligt initiativ har tagits av Hans Pettersson i Enånger.

Uppdaterad information kl.16.12

Hudiksvalls resurscentrum dagliga verksamhet håller stängt i morgon fredag. Äldreomsorgens dagverksamhet är igång som vanligt på fredag.

Uppdaterad information kl.15.35

I morgon fredag kommer all undervisning i förskola, förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och Cul återupptas. 

Väderförhållandena kommer enligt SMHI:s prognos variera i olika delar av kommunen. Trafikläget gör att det kan bli störningar i skolskjutstrafiken som kan innebära att vissa turer blir inställda. Vårdnadshavare måste därför vara extra vaksamma på om skolskjutsen kommer. Det är viktigt att vårdnadshavare försäkrar sig om barnet kommer med bilen eller bussen. 

Du som vårdnadshavare anmäler till förskola eller skola om barnet inte kommer.

Information om eventuellt inställd skolskjuts meddelas på hudiksvall.se. 

Uppdaterad information kl 13.40
Polisen rapporterar att just nu är det stopp i trafiken i norrgående riktning vid Gnarp. I övrigt är det ganska lugnt i trafiken, många håller sig nog inne idag. För dig som ska ut och köra gäller det att skrapa rutorna, hålla avstånden och anpassa hastigheten efter väglaget!

De gator och vägar som kommunen ansvarar för är farbara men väglaget är besvärligt.

- Totalt har vi ett 50-tal fordon att tillgå och vi kör kontinuerligt, säger verksamhetschef Lasse Svensson. Men varje snöröjningsdistrikt tar i snitt 6-10 timmar att köra. Med så besvärligt väderläge och stora snömängder måste man räkna med stora trafikproblem.

För att snöröjningsfordonen ska ta sig fram är det väldigt viktigt att alla följer parkeringsreglerna och respekterar skyltningen. När det gäller Storgatan och Djupegatan gäller parkeringsförbud under torsdagen och fredagen, se särskild skyltning.

Uppdaterad information kl 11.15
X-trafik har nu öppnat linje 53 samt stadstrafiken i Hudiksvall.

Uppdaterad information torsdag kl 8.38
Stora snömängder gör att vi under torsdagen den 1 feb, 2018 hänvisar privatkunder på återvinningscentralen, Ulvberget till företagsrampen. Åk rakt in på området, följ skyltarna.

Vi hoppas kunna öppna den stora återvinningscentralen för privatpersoner som vanligt på fredag.

Uppdaterad information torsdag kl 8.00
Det är besvärligt väglag runt om i kommunen nu på morgonen. I centrala Hudiksvall har det kommit 17 mm nederbörd under natten i form av blöt snö.

- Vi har haft en första avstämning nu på morgonen, säger kommunchef Bengt Friberg. Alla förskolor och fritidshem är öppna men det kommer inte att vara någon ordinarie undervisning. Räddningstjänsten har haft en lugn natt när det gäller utryckningar.

Under onsdagskvällen beslutade X-trafik att ställa in all busstrafik i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner.

- Ni som måste ut på vägarna, ta det försiktigt! uppmanar Bengt Friberg.

Uppdaterad information kl 20.30
För att snöröjningsfordonen ska ta sig fram är det väldigt viktigt att alla följer parkeringsreglerna och respekterar skyltningen. När det gäller Storgatan och Djupegatan gäller parkeringsförbud under torsdagen och fredagen, se särskild skyltning.

Uppdaterad information kl.17.30
Cul kommer att ha öppet under torsdagen men sannolikt kommer inte all personal att vara på plats på grund av trafiksituationen.

Uppdaterad information kl.13.55
Med anledning av detta är ordinarie undervisning inom förskola,, förskoleklass, fritidshem, grundskolan och gymnasiet inställd. Däremot kommer det att finnas viss personal på plats och lokalerna kommer att vara öppna.

All skolskjuts är inställd.

Uppdaterad information kl.13.36
Med anledning av väderläget aktiverar vi alla trygghetsnav från i kväll. Det är vissa av våra äldreboenden samt Svågagården som i krislägen kan fungera som ett trygghetsnav dit människor kan gå för att få information, värme och stöd. Trygghetsnaven är utrustade med hjärtstartare. Vid teleavbrott kan de förses med så kallade RAKEL-telefoner som till exempel kan användas för att larma om det är störningar i telekommunikationen. Det här är våra trygghetsnav:

Läs mer om våra trygghetsnav och hur de fungerar

Uppdaterad information kl.13.25
All Daglig verksamhet inom social- och omsorgsförvaltningen är inställd i morgon torsdag med anledning av väderläget.

Uppdaterad information kl 13.00
SMHI har gått ut med en klass 2-varning om mycket besvärligt väderläge med stora snömängder och kraftig blåst under torsdagen. Prognosen visar på att det kan komma 30-50 cm snö och lokalt kan det komma uppemot 70 cm. Med anledning av detta är ordinarie undervisning inom grundskolan och gymnasiet inställd, däremot kommer det att finnas viss personal på plats.

– Vi uppmanar alla som har möjlighet att hålla sina barn och ungdomar hemma, säger kommunchef Bengt Friberg. All skolskjuts är inställd och även reguljär kollektivtrafik kommer sannolikt att ha problem.

Information kl 8.00
SMHI har gått ut med en varning för kraftigt snöfall under torsdagsdygnet som totalt kan ge 30- lokalt 50 cm nysnö. Dessutom väntas frisk vind och drivbildning. För onsdagen finns en klass 1 varning eftersom det främst i norra Hälsingland kan komma 10 till drygt 15 cm nysnö. Vid kusten väntas frisk sydostlig vind.

- Vår krisorganisation har gått upp i beredskapsläge, säger kommunchef Bengt Friberg. Vi följer noga väderutvecklingen och våra verksamheter har beredskap för att klara av besvärliga väderförhållanden. Men vi har i det här läget inte fattat beslut om att till exempel stänga skolor.