Stort grattis till årets kultur- och fritidsstipendiater!

Kultur- och fritidsnämnden delar ut två stipendier á 25 000 kronor inom kultur och fritid. Grattis till Hudiksvalls Basketbollklubb som är årets fritidsstipendiat och Selma och Gustaf whit The Unmarried Queen som får årets kulturstipendium! Stipendierna delas ut i samband med fullmäktiges sista sammanträde för året, måndagen den 17 december.

Motiveringar

Hudiksvalls kommun fritidsstipendium 2018 tilldelas Hudiksvalls Basketbollklubb med motiveringen:

Hudiksvalls Basketbollklubb är en relativt ung förening som växt sedan föreningen grundades 2014. Föreningen har lyckats med att skapa en mötesplats för barn och unga från olika kulturer och framför allt har föreningen lyckats med den svåra utmaningen att aktivera tjejer med utländsk bakgrund.

Ungdomsledare Tahera Payande beskriver föreningen:

”Kill- och tjejlaget består av många spelare från olika länder och dessa länder är Iran, Somalia, Thailand, Sverige, Filipinerna, Afghanistan, Kroatien, Eritrea och så vidare. Dessa spelare hjälper varandra med basketrelaterade saker och även t.ex. med det svenska språket, samarbetar på en plats, integrerar med varandra och tillsammans skapar vi en starkare integration mellan Hudiksvalls ungdomar och barn.”

Med fritidsstipendiet vill Hudiksvalls kommun uppmärksamma Hudiksvalls Basketbollklubb för deras arbete med att skapa en mötesplats för barn och unga som både integrerar och aktiverar.

Hudiksvalls kommun kulturstipendium 2018 tilldelas Selma & Gustaf whit The Unmarried Queen med motiveringen:

Musikduon Selma & Gustaf har med sitt liveband The Unmarried Queen etablerat sig i svenskt musikliv med stor framgång och de vinner ständigt nya lyssnare med sin musikgenre indiepop i såväl Sverige som övriga Europa och delar av USA. Bandets medlemmar är Selma Edenståhl, Gustaf Johnsson, Viktor Ek, Calle Embretsén och Emil Thurell. De skriver, producerar och mixar all sin musik själva i en studio strax utanför Hudiksvall. Bandet lyfter ofta fram sin egen hemort genom att vara goda ambassadörer och alltid tala gott om Hudiksvall vid framträdanden och i kontakt med media.

Med kulturstipendiet vill Hudiksvalls kommun uppmärksamma att ”Selma & Gustaf whit The Unmarried Queen” har nått stora framgångar, genom sin drivkraft att skapa känslosam musik, som på ett ärligt och genuint sätt förmedlar hoppfullhet och mod med kraft från det egna ursprunget.