Så lyckades skolan slänga mindre mat

Iggesunds skola jobbar för att förhindra att mat slängs i onödan. Ändrat schema och matro är receptet för framgång.

Det är både dyrt och dåligt för miljön att slänga mat som går att äta. På Iggesunds skola har elever och personal lyckats dra ner på matsvinnet.

– Det är så kul och vi är så himla stolta över det, säger Pierre Liljeroos, köksansvarig.

Uppdelade luncher ger bättre matro

Tidigare kom skolans elever mer samlat för att äta lunch, och matron blev inte den bästa. Ett bra samarbete med skolans schemaläggare har gett resultat.

– Vi tog kontakt med schemaläggaren som började med att lägga in lunchtiderna och sedan byggde schemat efter det. Det har gett en ny matro. Eleverna hinner gå flera gånger och ta påfyllning utan att känna att ”jag hinner inte äta upp”. Nu kan de sitta i lugn och ro och bara njuta av sin mat. Vi i köket hinner också fylla på lite i taget, efter hur mycket som går åt, säger Pierre Liljeroos.

Tydliga resultat

Från år 2021 fram till det första halvåret 2023 är förändringen tydlig.

  • Det totala matsvinnet i skolköket har minskat med 59 procent.
  • Tallrikssvinnet, alltså det som skrapas av från tallriken, har minskat med 35 procent.
  • Serveringssvinnet, det som slängs från bufféserveringen, har minskat med 74 procent.

Eleverna äter mer mat

Trots att matsvinnet minskar, så går det åt mer mat än tidigare. Det visar att den skolmat som tillagas kommer till användning. Det finns också ett hälsoråd på skolan med dialoger om hur mat och annat påverkar en själv och miljön.

– Att minska matsvinnet är oerhört viktigt för att ta vara på vår jord. När vi slänger mat slänger vi pengar rakt ner i soporna, och det vill vi ju inte. Vi vill ha en frisk jord och vi vill ha pengarna kvar, säger Pierre Liljeroos.

Flera verksamheter minskar sitt matsvinn

På många skolor och vård- och omsorgsboenden pågår ett liknande arbete. I kommunens grundskolor har det totala matsvinnet minskat med 31 procent medan serveringssvinnet har minskat med 44 procent. Däremot är tallrikssvinnet totalt i skolorna oförändrat under perioden 2021–juni 2023.

– Även små förändringar kan göra stor skillnad. Insatser för att förebygga avfall gynnar både miljö och ekonomi, säger kommunens miljöstrateg Åsa Terent.

Kretsloppsplan

Åtgärder för att minska matsvinnet finns med i Hudiksvalls kommuns kretsloppsplan. Planen har beslutats i kommunfullmäktige och utgår bland annat från Agenda 2030, FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Kommunens kretsloppsplan 2021–2025