Sista containern på återvinningscentralen

Skylt med texten "sista containern".

Containern till förbränning på Ulvbergets återvinningscentral i Hudiksvall har fått en ny skylt med texten "Sista containern". Den är lite utmanande illustrerad med ett sprucket jordklot. Den hjälper oss att prata om sortering och klokare konsumtion. Steg för steg minskar vi avfallsförbränningen och dess miljöpåverkan.

– Vi söker nya vägar för att minska avfallets miljöpåverkan. Det nya namnet underlättar för våra medarbetare att styra in samtalen på sortering och klokare konsumtion, säger Pär Norberg, avfallschef avfallsavdelningen, Hudiksvalls kommun. Det här kopplar också till hur vi använder eller slösar med energi, fortsätter Pär.

Det bästa är så klart att konsumera klokare, att återanvända mer. Det är bättre att återvinna materialet än att lägga i den sista containern till förbränning. I plockanalyser 2021 såg vi att 80 procent av det som skickades till förbränning kunde sorteras bättre. Sedan dess är containern alltid bemannad och står sist på rampen. Kunderna sorterar allt, även om de kommer med svarta/blå säckar.

Det finns saker vi fortfarande inte kan återvinna. De ska i sista containern till förbränning. Det kan vara exempelvis:

  • trasiga hjälmar
  • barnbilstolar
  • trasiga resväskor
  • trasiga kuddar
  • tapetrester
  • täckpapp.

Sedan ifjol finns en container för hårda plastsaker och den plaståtervinningen har fungerat väldigt bra. Nytt är också en container för stora plastförpackningar och en container för frigolit. Arbetet har gett resultat. Vi ser en tydlig trend på minskad mängd till förbränning.

Nya namnet på containern är ett sätt för att klara kretsloppsplanen. Mängden grovavfall till energiutvinning ska minska med 25 %. Mer material ska istället återvinnas.

Tillsammans är vi många som gör bra saker för framtiden. Läs mer om våra återvinningscentraler och hur ett besök går till:

Återvinningscentraler

På Avfall Hälsinglands webbplats kan du skriva vad du ska slänga och få svar om hur du sorterar det:

Avfall Hälsingland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.