Kraftigt snöfall kan leda till problem i trafiken

orange varning

Uppdaterad information 2023-12-21 kl. 11.50: SMHI har nu tagit bort vädervarningen för kraftigt snöfall för vår del av länet. Kommunen avslutar bevakningsläget.

– Även om SMHI:s prognos ser bättre ut för del så följer vi utvecklingen, säger Anders Zetterlund, stabschef i krissituationer i Hudiksvalls kommun.

Både gul och orange vädervarning ligger kvar i vårt närområde. Vi uppmanar därför dig som planerar att bege dig ut på vägarna att ta det försiktigt och hålla koll på väderprognosen för ditt resmål.

Publicerat 2023-12-20 kl. 11.40:

Kommunen har med anledning av SMHIs orangea varning gått upp i bevakningsläge och har nu haft ett första samordningsmöte.På mötet deltog representanter från bland annat räddningstjänsten, tekniska förvaltningen, äldreomsorgen, lärandeförvaltningen, kommunikationsenheten samt x-trafik.

– Syftet med mötet var att skaffa oss en lägesbild och gå igenom våra rutiner. Vår beredskap är god och alla är på tårna, säger Anders Zetterlund stabschef i krissituationer i Hudiksvalls kommun.

Väderläget gör att det kan bli problem i trafiken med begränsad framkomlighet. Det finns också risk för strömavbrott.

Hur kan det påverka kommunens verksamhet?

  • Svårigheter för hemtjänst och hemsjukvård att ta sig fram kan innebära att personer får hjälp senare än vanligt.
  • Förseningar i sophämtningen. Låt tunnan stå i så fall.
  • Om personal inte kan ta sig till förskolor och fritidshem kan verksamheten behöva hålla stängt. Därför uppmanas du som vårdnadshavare att hålla dig uppdaterade om läget i Unikum.

Publicerat 2023-12-19 kl 17:10

SMHI varnar för begränsad framkomlighet och svårigheter i trafiken.

SMHI har utfärdat en orange varning för kraftigt snöfall i Gävleborgs län med start under torsdagskvällen. Fram till fredag kväll väntas 20 till 30 centimeter snö, vilket bland annat kan leda till besvärligt väglag. Snöfallet fortsätter även under lördagen men avtar i intensitet, enligt prognosen.

Drivbildning på E4

Vid kusten, längs bland annat E4, kan det även bli blåsigt i samband med snöfallet, vilket kan ge ytterligare besvärligt väglag med drevande snö. Det är sannolikt med elbortfall i områden med luftledningar, vilket också kan påverka telekommunikationer och mobilnät.

Hur kan det påverka mig?

  • Mycket begränsad framkomlighet på vägar som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.
  • Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.
  • Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

När?

Varningen göller från 21 december klockan 18 till 22 december klockan 18.

Var?

Gävleborgs län.

Håll dig uppdaterad på SMHI.seVarningar och meddelanden (smhi.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.