Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Finns det andra sätt att komma in på högskola/universitet än på mitt meritvärde?

Ja, här är några tips! OBS!! Glöm inte att du ändå måste ha behörigheten till utbildningen du söker oavsett hur du söker till utbildningen.

Varför är dessa tips bra?

Det finns olika kvotgrupper som man kan konkurrera om platser i när du söker till högskola/universitet. Har du en gymnasieexamen så konkurrerar du om 1/3 av platserna som finns. Vill du ha möjlighet att konkurrera om fler platser; kolla på tipsen så kan du maxa dina möjligheter. Lycka till!

Till dig som vill läsa Arkitektur- och teknik samt olika ingenjörsutbildningar;

Matematik- och fysikprovet är ett prov som genomförs en dag i maj, det provet kan ge dig en plats på en utbildning om du får tillräckligt med poäng på provet. Provet är giltigt det år man skriver det.

Här kan du läsa allt om:

Arkitektprovet

För dig som vill studera till arkitekt och ha ytterligare chans till utbildningsplatser. Här kan du läsa allt om provet:

Det finns gamla prov att titta på så att du får en uppfattning om vad provet är.

Tekniskt – naturvetenskapligt basår

För dig som behöver behörigheten eller vill repetera dina kunskaper så är basåret perfekt. Går du ett basår så får du en reserverad plats på de utbildningar som universitetet har vikt platser på. Vilka utbildningar det är ser lite olika ut på olika universiteten som ha basår, det måste du kolla själv kolla upp.

Högskoleprovet

Ett prov som du kan göra för att dels hamna i en helt egen kvotgrupp, men även för att vissa tips kräver att det är i kombination med högskoleprovet för att gällas. Rådet är att öva, öva, öva på gamla HP.

Alternativt urval

Alternativt urval kan t ex vara Matematik- och fysikprovet men det finna även andra sätt som intervjuer, olika slags prov som lärosätet har bestämt och arbetslivserfarenhet. Du får själv kolla upp om alternativt urval finns för just den utbildningen du är intresserad av på den skola du vill gå på. Alternativt urval finns t ex på dessa utbildningar: läkare, tandläkare, jurist, fastighetsmäklare, socionom, sjuksköterska, psykolog.

Hur ser det alternativa valen ut?

Hur det alternativa urvalet ser ut kan se lite olika ut beroende på vilket lärosäte du söker till.

Har du frågor?

Kontakta din studie- och yrkesvägledare.