Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Minnesanteckningar matråd Broman våren 2022

Köket tackar för ett trevligt och givande matråd. Här hittar du anteckningarna från mötet.

Matsvinn

Det är mycket mat som slängs och något vi behöver jobba vidare med.

I april 2021 slängdes 65g/port i tallrikssvinn och 91g/port serveringssvinn. I februari 2022 slängdes 49g/port tallrikssvinnet och 31g/port serveringssvinnet, vilket är mycket positivt, det går åt rätt håll.

Köket har gjort mycket åtgärder i serveringen ex. uppföljning på mängden mat som lagas – kan bli alternativrätter, men maten tar aldrig slut men att det ibland kan bli något annat än vad som står på menyn. Det är svårt att beräkna mängden då det varierar på flera hundra elever ibland. När köket serverar extrarätter så står det även på informationsskärmen.

Projekt med elever i åk 1 Samhällsprogrammet – jobba med att minska tallrikssvinnet. Vi startade med en referensvecka (vecka 17) vilket visade på ett tallrikssvinn på 48g/port. Kommande 3 veckor hoppas vi kunna se minskat tallrikssvinn, om snittet på kommande 3 veckor understiger 48g/port väntas en belöning 😊.

Eleverna hade i uppdrag till matrådet att ge förslag på belöningar som köket sedan tar emot och ser vad som är möjligt att genomföra – projektgruppen sammanställer och skickar ut så att alla elever får rösta på sin favorit. Belöningen väntas under vecka 21.

Önskemål:

Kladdkaka med glass/grädde, saft till efterrätten, chokladpudding, grillbuffé, sushi, cola zero, kärleksmums, brownie, italiensk mat, tacos, hamburgare, cheesecake, chokladbollar, jordgubbar eller fruktsallad med glass, pizza, bananasplit, plankstek, äppelpaj med glass, påsklax, friterad halloumi.

När diskmaskinen gick sönder blev det enorma mängder engångsmaterial, vi hade svårt att mäta matsvinnet då allt slängdes i matavfallspåsarna och köket tog bort dessa och ersatte med sopsäckar. Vi tar lärdom av detta och skulle en liknande händelse uppstå så ska vi tänka på annan logistik för er elever när ni lämnar muggar/tallrikar och bestick. Papperstallrikar och pappersmuggar kan sorteras som pappersförpackningar istället för restavfall. Vi ska minska mängden restavfall – blir säckvis minskat avfall då och billigare för Kommunen eftersom behandlingen av förpackningar är gratis. Beställer vi extra hämtning av restavfall kostar både transport och behandling. När vi beställer extra hämtning betalar vi endast för transporten.

Måltidsmiljön (trivsel, mattider, ordningsfrågor mm)

Vi är stolta över den nya delen av skolrestaurangen, ni elever har tagit hand om den väl och därför fortsätter vi nu arbetet i stora delen.

Vi visade förslag och eleverna fick komma med önskemål: Tyckte det såg fint ut, roligt om det är olika höjder på borden, befintliga barstolar används lite, men de är mer att eleverna vill sitta mitt emot varandra och inte själva pallen som man inte gillar. Bifogat finns bilder på förslag som vi önskar att fler har önskemål och synpunkter på, maila senast vecka 22 till:

kost.broman@hudiksvall.se

Förslag är nya gardiner, gröna växter, lampor som hänger ner, blanda höjd på möbler.

”Rundan” där barn/elever framför tankar, idéer och åsikter

  • Önskar fler val av kryddor – har misskötts men ska bli ny prövoperiod.
  • Funderingar varför det är ”färdig mat” på måndagar ex. pannkaka, potatisbullar mm.
    Anledningen är att köket ska komma igång efter helgen, en bemanningsfråga då måndagar är sårbara. Men det är mat som vi ser att ni tycker om och äter mycket av.
  • Önskar fler vattenstationer – tog bort några för att flera dagar i veckan var det någon/några som lekte så att vi hade vatten fulla golvet.
  • Förslag att byta plats på mjölken för att minska kö, nu står alla som både ska ha mjölk och vatten i samma kö.
  • Önskar att ta bort tacofisken
  • Gillar ej paprikasåsen
  • Önskar vissa rätter oftare – kom gärna med vilka rätter ni önskar mer av, ni kan gärna skicka till kökets mail kost.broman@hudiksvall.se
  • Önskar mer kycklingrätter
  • Maten är jättegod
  • Samma behållare på sweet chilisås och ketchup – svårt att skilja på – önskar mer tydlighet.
  • Bra att vattenautomaten är bytt
  • Nya bord är på gång i lilla matsalen
  • Mer vanlig sallad i slutet på serveringen – onsdagar är det ofta fisk – önskemål att ha mer pastasallad.
  • Mer husmanskost – köttbullar, biffar.
  • Oftare pannkakor.
  • Mer mjukt bröd
  • Önskar chilibea
  • Önskar mer information om siffror på matsvinnet
  • Önskar att det fanns en in – en ut passage – vore väldigt bra men då krävs ombyggnad.
  • Önskar mer smak på den vegetariska maten, önskar även den som likvärdig den andra rätten som serveras – vi serverar 2 rätter varje dag och det ska vara 2 olika, liknande vegetariska rätter kommer också på menyn men en annan dag.
  • Önskar salladen först – besticken sist – det tar vi till oss – köket har möjlighet att sätta några grönsaker i början och resten i slutet, samt besticken på slutet.
  • Tomat- och löksalladen uppskattas
  • Köket har goda tillbehör till hamburgaren
  • Bra med keso till pannkaka
  • Kul och gott att ni gjorde korvbröd till vitlöksbröd
  • Påsklaxen var jättegod
  • Tallrikarna är för små – det är dessa tallrikar som är på vårt avtal och har vi större blir svinnet ännu mera – men ta gärna fler gånger istället.
  • Önskar brickor – har haft det tidigare men det är en arbetsmiljöfråga för kökets personal så därför togs det bort. Ingen annan skola i kommunen har brickor.
  • Tonfiskröran är god
  • Smutsiga tallrikar – ställ på sidan och ta en ny.
  • Pasta hård i kanterna och även riset
  • Bra att maten delas upp ex. vid stuvningar
  • Picklad rödlök till hamburgare är gott
  • Servera maträtter som går åt mer
  • Gillar fiskburgare
  • Karibisk kycklinggrytan är god.

Köket informerar:

  • Planerar några ”gulddagar”, eleverna som tar studenten önskar att det görs innan studenteleverna slutar.
  • Gå gärna och fråga kökspersonalen om något är slut.
  • Sprid klimatlådan - kan köpas efter lunchserveringen är slut mellan klockan 13-13.30, kostar 35 kr och man tar med en egen matlåda.
  • Kolla på skärmarna – mycket information sänds ut där.

Övrigt

Vi behöver ta ställning till att välja kort eller swish betalning – majoriteten på matrådet röstade att swish används.

Vid anteckningarna

Maria Udenius, enhetschef, Kostenheten