Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Minnesanteckningar matråd Broman våren 2023

Här hittar du anteckningarna från vårterminens matråd.

Synpunkter från klasserna

  • Positiv respons sedan stora matsalen blev klar, fräscht och trevligt.
  • Allergier och salladsbuffén – vid osäkerhet fråga kökspersonalen, finns alltid personer att fråga i skolrestaurangen.
  • Önskar mer protein när det är vissa maträtter ex. pasta med tomatsås.
  • Vi diskuterar att det finns många fördomar att vegetarisk mat inte innehåller tillräckligt med protein. Alla maträtter som vi serverar är näringsberäknade, behöver inte vara orolig att det är för lite protein i maten. Spannmål och baljväxter som linser, ärter och bönor är proteinrika livsmedel från växtriket. Andra livsmedel så som ägg och mjölkprodukter har också bra proteinkvalitet.
  • Dom mindre vårrullarna mer omtyckta som serverades. Tyvärr är dom ej på avtal så vi kan inte köpa. Köket tar med sig synpunkten vidare. Nytt livsmedelsavtal till hösten så får vi se vad det är för produkter med där.
  • Ofta kö vid vattenstationerna. Finns 3 totalt, önskar en till. Köket kollar upp.
  • Inte blanda bönor i pastasalladen.
  • Morötter ofta slut i salladsbuffén – positivt att det äts mycket morötter.
  • Hållbarhet – viktigt och aktuellt ämne nu. Köket jobbar med att dryga ut maträtter, köttkonsumtionen i Sverige har ökat kraftigt sedan 1960-talet. Kostenheten köper alltid in svenskt kött, och i den mån det går så närproducerat som möjligt. Vi behöver vara mer självförsörjande, behöver tänka om, vi kan inte få allt vi är vana att äta. I Sverige är det bra med mycket olika typer av rotfrukter.
  • Pastasallad, synpunkt att man önskar både mer kycklingsallad men även mindre. Köket försöker variera.
  • Önskar mindre majs i maten – har varit mycket nu tätt efter varandra.
  • Bra kokt pasta i buffén.
  • Bra såser i buffén ex. vitlökssås.
  • Önskar liknande rätter samma dag ex. kötträtten och den vegetariska rätten.
  • Vi erbjuder 2 olika rätter varje dag, så exempelvis den vegetariska motsvarigheten serveras under ett annat tillfälle på terminen.
  • Mycket tacokrydda – minska det.
  • Bra kryddat – jämnt.
  • Önskar mer internationella kryddor typ basilika, curry.
  • Ingen riven ost till spagetti och köttfärssås – är ett medvetet val då det både är en kostnadsfråga men också näringsmässigt. Går att servera någon gång ibland. Kanske tex som en belöning för minskat matsvinn.
  • Klyftpotatis upplevs torr.
  • Upplever vissa veckor som omtyckta och andra sämre hela veckan.
  • Extra rätter positivt.
  • Glutenfritt hamburgerbröd går sönder – köket ska prova en annan sort.
  • Önskar om baguetter finns kvar från frukosten – sätta fram vid senare så andra också kan få.

Information från köket

  • Grillbuffé sista veckan.
  • Önskar att eleverna är bättre på att ta med sig tallrikar, bestick och glas från borden. Lämna så som man själv vill komma och sätta sig. För allas trivsel.
  • Hur kan vi jobba med tallrikssvinnet, behöver vara en ständig process, faller lätt bort i vardagen som det är nu. Eleverna tror det har stor påverkan om dom pratar med varandra, påminner och påpekar, att man lyssnar bättre då. Många tar mycket mat på tallriken som sedan inte äts upp för man inte vill stå i kö. Sätta upp planscher, köket redovisar siffror oftare. Eleverna säger att de inte tror att det finns något konsekvens tänk. Prata på KS tid.
  • Det slängs mellan 0,5-1 ton tallrikssvinn i månaden på Bromangymnasiet, tänk vad mycket annat bra vi skulle kunna göra med dom pengarna istället.
  • Hur upplever ni köerna nu - ganska bra just nu, har inte varit lika mycket elever på sista tiden heller.
  • Bakar eget bröd när det är soppa, vad tycker ni? – väldigt uppskattat, fortsätta med det och variera olika sorter.
  • Det blev en liten skara på matrådet då information verkar ha missats att gå ut. Men vi hade ett mycket givande och trevligt matråd. Vi var överens om att vi ska uppskatta våran skolmat, det är bra käk, att man har den grundinställningen. Köket är till för er elever och vi försöker tillmötesgå så mycket som det går utifrån önskemål men vi har också miljö, klimat och ekonomi att ta hänsyn till för att värna om vårt jordklot.

Vid anteckningarna

Maria Udenius, enhetschef Kostenheten