Förpackningar

Två barn som går med fyllda papperskassar till återvinningsstation

En förpackning innehåller material som ska återvinnas till nya produkter. Varje gång du återvinner en förpackning bidrar du till ett mer hållbart samhälle och spar på såväl naturresurser som energi. Här hittar du information om förpackningsinsamling och återvinning.

En förpackning är det som du bär hem varor i. Till exempel ketchupflaskor, konservburkar, mjölkkartonger och syltburkar. 

Pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, glasburkar och glasflaskor lämnar du på en återvinningsstation. Bor du i ett hyreshus eller brostadsrättsförening kan du lämna förpackningarna i ett sorteringshus eller sorteringsrum. På arbetsplatsen och föreningslokalen ska du också sortera alla förpackningar av papper, plast, metall och glas till återvinning.

Allt är inte förpackningar

Tv-skärmar och pulkor är exempel på saker som inte är förpackningar. De räknas som grovavfall. Grovavfall lämnar du på en återvinningscentral:

Återvinningscentraler

Alla ska sortera

Alla ska enligt lag sortera och återvinna förpackningar. Läs mer i Avfallsförordningen på Sveriges riksdags webbplats:

Vanliga frågor och svar om förpackningar

Ja. Alla i Sverige måste enligt lag sortera alla sina förpackningar till återvinning. Både på jobbet och hemma.

Förpackningar är till exempel mjölkkartonger, glasburkar, cremefraicheburkar, ketchupflaskor, konserverburkar och frigolit. Allt som du bär hem mat och saker i är förpackningar. Enligt lagen (Miljöbalken) ska alla invånare sortera sina förpackningar till återvinning.

Du bestämmer själv om du vill diska ut dina förpackningar. De behöver inte vara rengjorda för att kunna återvinnas utan det räcker att skölja dem.

Under 2025 kommer Hudiksvalls kommun att börja hämta förpackningar i en del områden vid villor, lägenhetshus och fritidshus.