Matsvinn

Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få pengar över till annat.

Missade du vår livesända Cook Along?

Den 16 april anordnade Hudiksvalls kommun, Hyresgästföreningen, ABF och Glada Hudikhem en digital Cook Along med Hanna från Portionen under tian. Ett digitalt matlagningsprogram där deltagarna tillsammans med Hanna tillagade en middag.

Se Cook Alongen i efterhand (share.mediaflow.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Videon finns tillgänglig på vår webbplats till och med 22 juni 2024.

Linsstroganoff med havreris och vitkålssallad

Linsstroganoff 4 personer

• 3 dl röda linser, torkade
• 1 gul lök
• 1 tsk rökt paprikapulver
• 2 dl växtbaserad grädde (eller annan grädde)
• 2 msk tomatpuré
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 1 msk japansk soja eller tamarisoja
• 8 soltorkade tomater i olja (eller 1 st. inlagd, grillad paprika)
• 2 morötter
• olja att steka i

Tillbehör

• 4 port havreris (eller annat gryn eller ris)

Vitkålssallad

• ca 300 g vitkål (eller rödkål)
• 3 msk raps- eller olivolja
• 1 msk vitvin- eller rödvinsvinäger
• 1 tsk torkade kryddor ex oregano, timjan, persilja, "örtagårdskrydda" (blanda gärna)

Redskapslista

• 2 kastruller
• 1 gryta eller stekpanna
• Skärbräda
• Kniv
• Visp (ej elvisp) (gaffel funkar också)
• Sil
• Slev att röra med
• Osthyvel eller mandolin
• Skål att blanda sallad i
• Två djupa tallrikar eller små skålar att blanda sås/dressing i

Planera smart

Spara 380 kr, 8,7 kg avfall och 18 kg CO2e.

Beräkningen baseras på att du planerar livsmedelsinköpen, håller ordning i kyl, frys och skåp, sänker temperaturen i kyl och frys, laga och lägger upp lagom mycket mat samt använder rester. 

För att tillverka livsmedel används mycket vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Om vi slänger bort mindre mat kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö. Dessutom spar du pengar.

Ett enkelt recept på hur du minskar ditt matsvinn:

  • Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  • Laga och servera lagom mycket mat.
  • Förvara maten rätt och använd resterna.
  • Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn istället för att slänga sånt som passerat bäst-före-datum.

Lägg en tom matlåda i frysen

När det blir en korvsnutt eller en pannbiff över så hackar du dem i bitar och lägger i pyttlådan. När löken blir över från tacosen lägger du den i pyttlådan. Du fattar. Sen har du en gratis god och snabblagad mat någon dag! Kanske lite rödbetor till?

Jag sorterar matrester och det blir biogas och gödsel, det är väl bra?

Ja, visst är det bra att matresterna kan komma till nytta genom att bli biogas och gödsel. Men det är 20 gånger bättre för klimatet att inte slänga maten alls.

Fler tips för mindre matsvinn

I Sverige slänger vi 33 kg ätbar mat per person och år. Det är ungefär 35 måltider och 90 koppar kaffe. Livsmedelsverket har beräknat att ett hushåll kan spara 3 000 – 6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn. Få tips om hur du kan minska matsvinn på:

Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.