Ta vara på maten

En tallrik soppa står på ett bord, soppan är gjord på rester.

Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Ta vara på maten smart och få mer pengar över, spar på energin och kemikalier som annars används i tillverkning.

Du spar även CO2 när mindre mat och avfall behöver köras hit och dit. Och det är riktigt bra för klimatet.

  • Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar. Kanske fota i kylen och i skafferiet för att komma ihåg?
  • Släpp datumkontrollen och lita på dina sinnen. Börja ”bäst-före-snooza” genom att lukta, smaka och känna efter. Kanske bra att träna ditt luktsinne efter Covid?
  • Koka en smarrig soppa på rotsaker och grönsaker innan de blir dåliga. Vågar du fristajla utanför recepten?
  • Frys in grädde, vin, ost, lök och korvsnuttar. Kom ihåg att öppna frysen för att hitta och använda dina gratis smaksättare.

Under våren kommunicerar avfallsavdelningen för att fler ska ta vara på mat. Syftet är att öka andelen mat som äts upp och ger näring i magar istället för slängs bort. Det gör också att kostnader för miljö, behandling, transporter kan hållas emot.

Kampanjen startade den 16 mars, 2021. Du kan se den på sopbilar, facebook, på hudiksvall.se, i trycksaken Avfallsguiden, i avfallsavdelningens brev och fakturor. Vi tar också upp ämnet i möten, samtal och mejl.

Sprid gärna budskapet till de du pratar med. Behöver du texter eller bilder så hör du av dig till avfall@hudiksvall.se.