Fritidsgårdarna ungdomar tjejer flickor

Feriearbete

Tjatar mamma och pappa på dig om att du ska leta sommarjobb och göra något vettigt under sommarlovet? Visst skulle det vara schysst att tjäna egna pengar, bättra på CV:t inför framtiden och kanske få nya vänner på köpet?

Tanken på att börja sitt första (eller nya) jobb kan ge vem som helst fjärilar i magen. Det är klart att man kan känna sig lite nervös, spänd och förväntansfull när man ska dit första dagen. Var ska jag gå? Vilka kommer jag jobba med? Tänk om jag blir ensam… Vad kommer jag få göra på dagarna? Vi vet att frågorna är många när man ska börja men vi har också bra och snälla handledare som kommer finnas på plats under tiden du jobbar. Dessutom kommer du ju ha flera jobbarkompisar som du kan fråga när du undrar över något.

Vem får feriearbeta?

Du som går ut årskurs 9, år 1 eller år 2 på gymnasiet och är skriven i Hudiksvalls kommun kan söka ett så kallat kommunalt feriearbete i Hudiksvalls kommun.

Det är ett bra sätt att få testa på att jobba och få erfarenhet. För att få feriearbete ska du inte ha haft feriejobb hos oss tidigare. För dig som söker som lärarassistent i lovskolan gäller lite andra kriterier bland annat så kan du haft ett kommunalt feriearbete förut. Det kan du läsa mer om i länken lite längre ner på sidan. Du som går Omvårdnadsprogrammet år 1 och har haft ett kommunalt feriearbete förut kan söka ett arbete inom omsorg om äldre och personer med funktionsvariationer.

Om det skulle vara fler som söker feriejobb hos oss än antalet platser som vi har kan det bli aktuellt med lottning av platserna då de äldsta som söker och inte haft feriejobb hos oss tidigare kan få förtur.

Viktiga datum att hålla koll på

  • Ansökan till feriearbete är öppen 2-31 mars 2020
  • Senast under maj månad 2020 får du veta om du har fått feriearbete eller inte

Ansök till feriearbete

Ansökan för 2020 är stängd. Ansökan för 2021 öppnar i mars 2021 och då kommer det finnas en länk här.

Hur kan jag se om jag blivit erbjuden feriejobb?

På Mina sidor kan du se om du blivit erbjuder feriejobb och vart någonstans i så fall. Då kommer även att få hem information och andra papper som du behöver inför feriearbetet. Det brevet kommer hem i din brevlåda.

Vad gör ni på Hudiksvalls kommun?

Vi har ett av Sveriges viktigaste jobb. Vi släcker bränder. Vi sopar gator och plogar vägar. Vi gör så att parkerna blommar. Vi lär barn att räkna, läsa och upptäcka världen. Vi tar hand om din gamla mormor när hon är ensam och behöver ha hjälp i vardagen. Vi ser till att återvinna hushållssopor och matavfall. Vi bygger nya stadsdelar och jobbar för att kommunen ska fungera för dig och mig. För oss som lever och bor här. Hudiksvalls kommun är den största arbetsgivaren i kommunen med 3800 anställda inom 300 olika yrken.

Vad kan jag jobba med?

Det finns många olika jobb. När du skickar in din ansökan för feriearbete får du bland annat fylla i vilket eller vilka arbetsområden du är särskilt intresserad av. Här ger vi några exempel på olika arbetsområden och vad man kan få göra på dagarna:

Administration

Det finns olika typer av jobb inom administration. Du bör vara strukturerad, noga och ha datavana, gärna i officepaketet. Här kan även förekomma andra arbetsuppgifter.

Barn och unga

Här får du arbeta med barn på förskolan. Du kan få leka med barnen, berätta sagor, städa, laga mat och så vidare.

Äldreomsorg

Du jobbar på ett äldreboende där du får arbeta med äldre och dementa människor. Du kan hålla dem sällskap, spela spel och ta promenader.

Daglig verksamhet

Här får du vara med och hjälpa till på våra arbetsplatser där vi möter personer med funktionsvariationer. Du hjälper till med olika aktiviteter som de har på dagarna.

Köksarbete

Mat är jätteviktigt för att vi ska ha energi på dagarna. När du jobbar i kök gör du det på förskolan eller på något äldreboende. Du får hjälpa till med att göra ordning matlådor, hjälpa till med frukost, städa, förbereda lunch och mellanmål.

Fiske

Tycker du att det är roligt att vara utomhus och arbeta på lite olika ställen? Då kan det här jobbet vara något för dig.

Parkarbete

Du planterar blommor, klipper gräs, rensar i rabatter och städar upp i parker. Du kommer vara utomhus stora delar av dagen.

Fastighetsskötsel

Du hjälper fastighetsskötare att hålla ordning i lokaler, göra enklare reparationer, städar och bär material.

Lärarassistent i lovskola

Här jobbar du som lärarassistent under två veckor med ungdomar som går årkurs 8 och 9, som riskerar att inte klara målen i ett eller flera ämnen. För att jobba i lovskola är det lite andra krav än övriga feriearbeten.

Fotbollsskola

Gillar du att jobba med barn och vara en god förebild? Är du dessutom intresserad av att spela fotboll? Då kanske det är i fotbollsskolan du ska jobba i sommar!

Multisportarena

Gillar du att jobba med barn och vara en god förebild? Är du dessutom intresserad av utomhusaktiviteter? Då kanske det är på en Multisportarena du ska jobba i sommar!

Hur mycket får jag jobba?

Det vanligaste är att du sommarjobbar under tre veckor, sammanlagt 75 timmar.

När kan man jobba?

Det finns tre perioder, om du får feriearbete kommer du jobba en av perioderna:

  • Period 1: 15 juni – 3 juli (midsommarafton är en ledig dag)
  • Period 2: 6 juli – 24 juli
  • Period 3: 27 juli – 14 augusti

Det kan finnas arbetsplatser som har andra perioder.

Vad tjänar jag?

73 kronor i timmen, inklusive semesterersättning.

Behöver jag betala skatt?

Om du tjänar mindre än 20 007 kronor under 2020 så behöver du inte betala skatt.

Jag har ansökt om en period men jag vill byta, går det?

Till höger på den här sidan hittar du kontaktuppgifter till samordnaren för feriearbete, hör av dig dit om du vill byta.

Om jag behöver ett utdrag ur polisens belastningsregister, hur gör jag då?

Fyll i blanketten, skriv under och skicka den till:
Polismyndigheten
Box 757
981 27 Kiruna

Ditt utdrag kommer hem till din brevlåda. Du ska lämna utdraget oöppnat till din arbetsplats första dagen på ditt feriearbete.

Får jag arbeta kvällar och helger?

Ja det får du om arbetsplatsens arbetsuppgifter är förlagda då och det kan vara till nytta för dig eller arbetsplatsen att du är med då.

Jag har fått feriearbete, vad behöver jag veta?

Vad roligt, grattis! Vi har samlat några vanliga frågor och svar för dig som fått feriearbete på en egen sida.

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

Bildlänk till Lediga jobb
Bildlänk till Passar du för Sveriges viktigaste jobb

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050