Hotell- och turismprogrammet 

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som vill arbeta med turism, resor hotell- och konferensverksamhet. Kanske drömmer du om att ha världen som arbetsplats? Eller vill du jobba med hotell, turism och resor här hemma? Oavsett vad du väljer så så har du många valmöjligheter efter din examen.

Vad får jag lära mig på programmet?

Här får du lära dig om service och bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning, företagande, språk, resmål och resvägar. Du lär dig också om planering, organisation, ledning och ekonomi samt om människors behov, traditioner och förväntningar på service. Du får lära dig om besöksnäringen, både historiskt och om framtida möjligheter, samt om hållbar utveckling inom turism och om vilka lagar och bestämmelser som finns. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Arbetsplatsförlagd utbildning och utomlandspraktik (APL)

Under utbildningen får du 15 veckors arbetsförlagt lärande (APL) ute på företag. APL ger dig värdefulla erfarenheter inför framtiden. Du har även möjlighet att göra APL utomlands, då programmet samarbetar med många företag i olika länder. Det ger dig kontakter som kan öka dina möjligheter till jobb efter utbildningen, eftersom många av yrkena inom branschen kräver yrkeserfarenhet.

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig möjligheter att arbeta i en växande bransch där du kan ha hela världen som arbetsplats. Efter studenten kan du framförallt arbeta med bokning, försäljning, reception eller konferenser både i Sverige och utomlands. Varför inte vid en turistbyrå, som guide eller reseledare? Detta är en bransch med många valmöjligheter.

Kan jag få högskolebehörighet?

Du kan få högskolebehörighet om du väljer till kurser i svenska och engelska inom det individuella valet eller inom programfördjupningen. Bra att veta är att detta inte är möjligt om du går en idrottsutbildning.

Kombinera studier med din idrott

Samtidigt som du går gymnasieprogrammet kan du välja att kombinera dina studier med en idrottsutbildning.

Vilka ämnen ingår i utbildningen?

Gymnasiegemensamma ämnen

600p

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap A 1a1

50

Svenska 1

100Programgemensamma ämnen

700p

Besöksnäringen

100

Engelska 6

100

Entreprenörskap

100

Konf o evenemang

100

Logi

100

Resmål- och resvägar

100

Service och bemöt 1

100Individuellt val

200pGymnasiearbete

100pInriktning Hotell och konferens

400p

Frukost o bufféservering

100

Reception 1

100

Våningsservice 1

100

Konferens 1

100Programfördjupningar (exempel)

500p

Guide och reseledare, Turistbyråservice, Värdskap på resmålet, Naturguidning, Servering 1, ArrangemangTyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig
Skriv ut

Kontakt

  • Hotell- och turismprogrammet

    beata.e@utb.hudiksvall.se

    Telefon: 070 - 287 45 19

    Besöksadress: Gymnasievägen 4, 824 34, Hudiksvall

Bildlänk till sidan Prova på att vara elev för en dag. Inför gymnasievalet - Besök ett gymnasieprogram för en dag
Bildlänk till Möjlighet till grundläggande behörighet

Bromangymnasiet ska vara en mötesplats för elever där de genom ett aktivt lärande erövrar goda kunskaper och därmed en stark tro på framtiden