Läroverket

Läroverket. En stor och hög gammal byggnad i tegel med gräsmatta och träd utanför.

Läroverket är en centralt belägen skola för elever i årskurs 7–9.

Läroverket byggdes 1911 och är en centralt belägen skola för årskurs 7–9.

Hitta Läroverket på karta:

Läroverket (gis.gavle.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under åren har Läroverket bland annat varit skola för enbart pojkar, högre allmänt läroverk och gymnasieskola. Idag är skolan renoverad och anpassad för dagens krav på undervisningslokaler med grupprum till samtliga klassrum och väl utbyggd IT. Både skolans inomhusmiljö och utomhusmiljön håller hög standard.

Läroverket undersöker trygghet och trivsel varje år. De mätningar som gjorts 2023 visar att både ungdomar och vuxna trivs bra på Läroverket. En klar majoritet av våra elever och personal kan rekommendera skolan till kamrater och vårdnadshavare.

Vår ambition är att undervisningen på Läroverket utveckla elevernas engagemang. Problemlösning inom matematikundervisningen och samarbetet med Situation Baltikum är exempel på hur vi arbetar med det.

Lucia, avslutningar och bildelevernas slututställning i årskurs 9 är inslag i skolans kulturliv.

Vi jobbar för att Läroverket ska vara en skola där glädje, samarbete, trygghet och ansvar präglar arbetet, tillsammans med eleverna, och i mötet med närsamhället, lokalt näringsliv och verksamheter som har betydelse för våra elever.

Om skolan

Skolan har ca 480 elever. Läroverkets ledningsgrupp består av rektor, biträdande rektor, tre arbetslagsledare och en representant från elevhälsoteamet.

Elevhälsoteamet på Läroverket utgörs av tre specialpedagoger, två kuratorer, en speciallärare, en skolsköterska och en studie – och yrkesvägledare.

I resursteamet arbetar lärarassistenter, elevassistenter och Läroverkets skolvärd.

Lärare, elevhälsoteam och resursteam arbetar tillsammans i arbetslag. Elever och personal är uppdelade i tre arbetslag ABH, CD och EF.

På skolan har vi processgrupper som elevråd, hållbarhetsråd, trygghetsråd och en grupp som arbetar för samarbete mellan skola, samhälle och arbetsliv. Ämneslagen på Läroverket arbetar med kollegial utveckling av undervisning.

Trossen är ett samarbete med arbetsplatser i vårt närsamhälle. Redan i årskurs 7 får alla klasser en arbetsplats som de kommer att samarbeta med under sina tre år på Läroverket.

Läs mer om Trossen:

Trossen Hudiksvall

Klassgemenskapen är central på Läroverket. Mentorernas tid med klassen varje vecka är planerad för att trygghet och trivsel ska utvecklas. Andra delar i arbetet är till exempel gruppstärkande aktiviteter, klassens dag och vandring på Norrboleden.

Globala målen är en integrerad del av undervisningen på Läroverket och 2023 fick skolan Skolverkets utmärkelse ”Skola för hållbar utveckling”.

På Läroverket utvecklar eleverna sin förmåga att äga sitt eget lärande. Läroverket är en trygg skola med tillåtande klimat för elever och personal.

Sjukanmälan

När ditt barn är sjukt ska du göra en sjukanmälan till skolan.

Frånvaroanmälan och ledighet - grundskola

Ledighet

Ditt barn kan beviljas ledighet för vissa typer av resor, familjehögtider eller religiösa högtider. Semesterresor anses vanligtvis inte som en giltig orsak till ledighet.

Frånvaroanmälan och ledighet - grundskola

Längre utlandsvistelse

Huvudregeln är att barn ska gå i skolan i Sverige, men i vissa undantagsfall kan barn få fullgöra skolplikten på annat sätt exempelvis under en tillfällig period utomlands.

Skolplikt och utlandsvistelse

Du som går i förskoleklass och grundskola och har rätt till skolskjuts kan få skjuts till och från skolan. Mer information om skolskjuts hittar du här:

Skolskjuts

Läs mer om maten i skolan:

Mat till förskolor och skolor

Du anmäler specialkost för sitt barn via vår e-tjänst.

Specialkost och anpassad måltid

På Läroverket är det inte tillåtet att:

  • använda parfym eller andra starkt doftande produkter
  • dricka energidryck i skolans lokaler
  • använda tobaksvaror eller vejp

På Läroverket är all undervisning och raster som regel fria från mobiltelefoner. Vi samlar in mobiltelefonerna vid dagens första lektion och vid skoldagens slut får du tillbaka den. En del elever kan få ha tillgång till mobiltelefonen i vissa fall. Då krävs att rektorn har fattat beslut om det i samråd med vårdnadshavare, mentor och elevhälsoteam.

Barnens behov och intressen är viktiga för oss i utformning av miljö och planering av verksamheten. Det är också viktigt att vi i skolan och ni där hemma samarbetar för att ge ditt barn så bra förutsättningar som möjligt.

Här kan du läsa mer om hur skolorna i Hudiksvalls kommun jobbar med delaktighet och inflytande:

Inflytande och delaktighet i skolan

För varje skola finns det en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Prata med din skola om du vill ta del av planen.

Läs mer om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling på våra skolor:

Diskriminering och kränkande behandling - grundskolan

På Läroverket välkomnar vi besök i verksamheten, men det innebär inte att allmänheten får vistas fritt på området. Ska du besöka oss vill vi att du följer vår besöksrutin:

Besök på våra grundskolor

Som vårdnadshavare har du rätt att välja skola, så kallat skolval, till ditt barn. Det är inte säkert att du får plats på den skola du önskar. Läs mer om skolval och att byta grundskola:

Val och byte av grundskola

Alla elever i grundskola och förskoleklass är garanterad en plats på skolan i det upptagningsområde som barnet tillhör:

Upptagningsområden

Ska du börja på vår skola? Vad roligt - välkommen! Här hittar du information som kan vara bra att veta inför skolstarten:

Skolstart - grundskola